Timiș Transport

Cum îi înveți pe timișoreni să meargă cu tramvaiul sau bicicleta mai mult? ADR Vest a studiat comportamentul oamenilor în transportul din Timișoara

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a realizat un studiu referitor la transportul în Timișoara și la modul în care timișorenii văd alternativele la clasicul automobil personal. „Atitudini și comportamente privind transportul în Timișoara” a fost realizat împreună cu University College London (UCL), iar rezultatele au arătat că transportul în comun nu este prea bine văzut de timișoreni și că bicicleta poate fi o alternativă, dar că nu oferă siguranță.

Raportul întocmit a fost pus la dispoziția Primăriei Timișoara, scopul demersului fiind aplicarea științelor comportamentale pentru reducerea utilizării autovehiculelor personale în Timișoara. Sau mai pe înțelesul tuturor, cum să ”manipulezi” timișorenii să meargă cu tramvaiul sau bicicleta și mai puțin cu mașina.

Respondenții (1.190 de participanți/respondenți) au fost întrebați, de exemplu, ce anume i-ar motiva să folosească mai mult transportul public. Principalii factori, la mică diferență unul față de altul, au fost cursele mai frecvente, creșterea vitezei și creșterea gradului de curățenie al vehiculelor.

Sunt constatări care sugerează totodată o diferență între percepția celor care nu folosesc de fapt transportul public și experiența utilizatorilor principali.

O asemenea diferență indică o posibilă problemă de imagine a sistemului de transport public, mai degrabă decât o problemă structurală sau fizică (…) Poate exista potențial de intervenții care să amelioreze imaginea transportului public în Timișoara”, se arată în raport.

Intervențiile care promovează utilizarea transportului public pot atinge eficacitatea maximă când accentuează viteza și fiabilitatea rețelei. Constatările studiului sugerează că evidențierea timpului de călătorie mai scurt și previzibil în comparație cu autoturismele sunt strategii eficace pentru a stimula renunțarea la vehiculele personale. Sondajul exploratoriu a arătat și că participanții, în special cei care nu sunt utilizatori principali, au cunoștințe limitate privind orarul transportului public, un alt aspect la care se poate lucra.

Dacă discutăm despre transportul cu bicicleta, mulți locuitori ai orașului consideră că mersul cu bicicleta este rapid, dar siguranța este principala barieră în calea utilizării. Și asta în condițiile în care aprox. 70% dintre respondenți au în gospodărie una sau mai multe biciclete.

Deși sunt necesare îmbunătățiri de infrastructură (de exemplu, piste corespunzătoare), constatările studiului evidențiază faptul că percepția privind siguranța și sentimentul de a fi respectat pe șosea sunt importante și ele. „Campaniile de accentuare a drepturilor bicicliștilor pe șosea și schimbarea statu-quoului astfel încât bicicliștii să fie o prezență obișnuită pot completa în mod eficace infrastructura pentru biciclete”, se arată în raport.

Constatările din studiul exploratoriu sugerează și nevoia de mai multe informații și aplicații moderne privind utilizarea pistelor de biciclete.

Au fost identificate mai multe zone în jurul cărora pot fi concepute intervenții pentru schimbarea comportamentelor: mândria locală – mândria de a fi timișorean, previzibilitatea și viteza transportului, siguranța (sau lipsa siguranței) deplasărilor cu bicicleta, costul (financiar și nefinanciar) ridicat al mijloacelor de transport personale, au reliefat realizatorii studiului.

Pentru fiecare dintre aceste elemente, au fost concepute și testate mai multe intervenții comportamentale care ar putea conduce la reducerea utilizării autoturismului personal.

Related posts

Autobuzul electric MAN Lion’s City E este testat în România

Nicolae Pop

GAL Timişoara va implementa în oraş proiecte de milioane de euro

Robert Bloancă

Universitatea de Vest din Timișoara, membră în familia Catedrelor Senghor

redactia

Zilele OncoHelp – eveniment științific adresat specialiștilor în oncologie medicală

Nicolae Pop

Compania de leasing operaţional a BRD se extinde la Cluj, Timișoara și Iași

Stefana Muresan

Șase pentru primul Park & Ride al Clujului

Nora Dumitrescu

O firmă din Cluj câștigă un contract de zece milioane de lei pentru semafoarele și fântânile publice din Timișoara

Robert Bloancă

Premieră națională: Cercetători de la Timișoara au realizat prototipul unui dispozitiv care sterilizează aerul expirat de pacienții bolnavi. Se testează la OncoGen

Ion Surdu

Coronavirusul a tăiat interesul timişorenilor pentru achiziţii imobiliare

Robert Bloancă

Mobilitatea viitorului, 21 februarie, Timisoara

Stefana Muresan

TM | Timișoara – Capitala Vinului din 2004

Industria serviciilor de business aduce 4,5 miliarde de euro în România

Nora Dumitrescu

Socar va prelua șase benzinării Aral din zona Transilvaniei

Nora Dumitrescu

QS World University Rankings: UVT și alte trei universități din Consorțiul Universitaria sunt prezente în top

Stefana Muresan

Academia Minţilor Creative are 60 de noi absolvenţi şi îşi extinde programul în Timişoara şi Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Un important furnizor de servicii în domeniul IT a închiriat 4100 de mp de spaţiu în cea mai înaltă clădire de birouri din România, la Timişoara

Robert Bloancă

UVT, premiată pentru integritate, bună guvernanță și responsabilitate socială

Stefana Muresan

Muncitorii vietnamezi aduşi în Timiş fug ilegal spre ţările din vestul Europei. Soluţia problemei, chiar în România

Robert Bloancă

Ryanair, 100.000 de călători pe ruta Timişoara – Bucureşti și bilete la doar 4,99€

Stefana Muresan

Locuitorii din vestul țării pot primi până la 40.000 euro nerambursabili pentru a porni o afacere

Stefana Muresan

Oradea, Brașov și Cluj-Napoca, cele mai bune servicii de transport

Stefana Muresan

Orașele Transilvaniei și Banatului, magnet pentru turiști

redactia

Infrastructura de transport şi cea medicală sunt în prim planul accesării fondurilor europene de către primarii din Regiunea Vest

Robert Bloancă

Societatea de distribuţie a energiei electrice aparţinând ENEL pregăteşte investiţii de 124 de milioane de lei

Robert Bloancă

Leave a Comment