Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vechiul turn de apă din Timișoara se transformă total cu fonduri norvegiene. Apar spații pentru expoziții, cafenele, un punct de observație a orașului

Vechiul turn de apă al Timișoarei, din zona Iosefin, va fi total transformat, iar până în anul 2023 va deveni un adevărat centru cultural, dar și distracție pentru timișorenii dornici să bea o cafea ”artistică”. Proiectul, derulat împreună cu asociația Prin Banat, va fi finanțat, în cea mai mare parte, din fonduri nerambursabile norvegiene.

Miercuri, 7 aprilie, a avut loc lansarea proiectului „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”. Situat pe strada Gheorghe Barițiu nr.3, acesta va însemna transformarea totală a obiectivului. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener.

Proiectul propune realizarea unor intervenții pentru obținerea de spații expoziționale și pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (formată din birou administrativ și grupuri sanitare), care constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertina. Spațiile create în turn vor fi: zona de intrare – cafenea conectată cu spațiul exterior, la cota 24,75m – sală de expoziții, la cota +28,50m – spațiu foaier, la cota +34,50m – sală pentru activități culturale, la cota +45,50 m – belvedere. Lucrările, realizate de Primăria Municipiului Timișoara, vor consta în: restaurarea scărilor și balustradelor, se va păstra rezervorul 1 integral și se va amplasa un planșeu metalic în interior (spațiu foaier), se va păstra rezervorul 2, dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sala pentru activități culturale), se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va înlocui ușa de acces metalică cu una de sticlă, se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente cărămidă aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare.

În interiorul turnului reabilitat va fi găzduită o expoziție permanentă cu imagini despre cartierul Iosefin, numeroase alte expoziții, dar va fi oferit vizitatorilor și un tur virtual al locației, am aflat de la Oana Pâslaru, reprezentanta Asociației „Prin Banat”.

Reabilitarea și reactivarea Turnului de Apă o vom face printr-o serie de activități educative, culturale și informative. După cum știm, locurile pentru artă și cultură în afara Cetății sunt limitate, iar prin acest proiect ne dorim să animăm Turnul de Apă împreună cu întreg cartierul Iosefin, care are o bogată moștenire istorică și culturală”, a declarat Oana Pâslaru.

Valoarea totală a proiectului este de 10.921.581,94 lei, din care 7.358.432,65 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE (85%), 1.298.546,94 lei reprezintă cofinanțarea națională (15%) și 2.164.546,90 lei reprezintă contribuția proprie a promotorului și a partenerului de proiect, din valoarea totală eligibilă a proiectului. Durata proiectului este de 41 de luni, contractul de finanțare a fost semnat in data de 30.09.2020, iar data de finalizare a proiectului este 29.02.2024.

În turn va fi amenajat un spațiu de tip muzeal dedicat cafelei și o mini-cafenea tematică. Rezultatul intervenției cuprinde un spațiu multifuncțional neconvențional pentru evenimente sau activități expoziționale și culturale de interior și exterior; un traseu de parcurgere către punctul de observație și contemplare a urbanului (lanternou); un spațiu de socializare și o cafenea neconvențională; un punct de interes pentru o stație vaporetto și un punct de interes în traseul velo existent. Capacitatea maximă a Turnului de Apă este de 70 de persoane. Reabilitarea și valorificarea Turnului de Apă din Iosefin va aduce un plus și la stimularea dezvoltării economico-sociale la nivelul municipiului Timișoara. Localnicii, în special locuitorii cartierului, dar și potențialii turiști vor fi beneficiarii Centrului Cultural Castelul de Apă. Prin activitățile realizate în cadrul proiectului, se dorește transformarea cartierul Iosefin într-unul la fel de important ca alte cartiere ale orașului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

27 de firme din Regiunea Vest au primit finanțări de 13 milioane de euro

Articolul următor

USAMV Cluj a produs 120.000 de răsaduri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share