Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pentru consolidarea activității companiei și a brandului Caparol, echipa DAW Bența continuă să inoveze și să dezvolte noi proiecte

Remus Aurel Bența, CEO DAW Bența, detaliază viitoarea investiție din Sâncraiu de Mureș, județul Mureș, în interviul acordat revistei noastre. Construcția celei de-a patra fabrici este programată să înceapă în luna mai a acestui an. Este una dintre direcțiile de dezvoltare a companiei care și-a bazat activitatea în cele două decenii de când este pe piață pe următoarea filozofie de business: “întotdeauna vor câştiga cei ce aleg să inoveze”.

Cum ați caracteriza deceniul care s-a încheiat și care sunt cele mai vizibile provocări în afaceri ale deceniului care tocmai începe?

Aș spune că au fost ani extrem de dinamici, consistenți în care piaţa a fost tot mai competitivă și în consecință mediul de business românesc a evoluat mult. S-au schimbat mentalitățile, au fost ani de maturizare deopotrivă pentru antreprenori, dar și pentru consumatori care au devenit tot mai mai sofisticați, mai informați, caută acum brandurile care rezonează cu valorile lor sociale, de mediu, iar calitatea a devenit reperul principal în ceea ce privește achizițiile.

Sper că următorii ani vor fi unii de progres economic sustenabil, iar factorii de decizie să vină în întâmpinarea nevoilor sociale și de business prin actualizarea cadrului legislativ, debirocratizarea și digitalizarea administrației publice.

În ceea ce priveşte compania noastră, am făcut în tot acest timp pași consistenți în dezvoltarea și consolidarea activității DAW Bența și a brandului Caparol, alături de o echipă devotată, entuziastă, profesionistă și de o comunitate de parteneri de încredere. Au fost multe provocări pe parcurs, dar avem satisfacția că am muncit cu pasiune și dedicare, am comunicat transparent și cu empatie, am oferit clienților produse de calitate, inovative, prietenoase cu mediul și ne-am implicat în comunitatea din care facem parte.

Privim cu optimism spre viitor, cred că evoluția va fi una pozitivă, companiile din domeniul nostru de activitate vor găsi resorturi de creștere chiar și în acest context generalizat de criză, dar în același timp cred că tot ce s-a întamplat în economie și pe piața muncii va avea ecouri care se vor resimți încă multă vreme.

Provocarea este de a rămâne relevanți în piață, de a răspunde la noile comportamente ale consumatorilor, de a îmbrățișa tehnologizarea, a ne adapta cu agilitate și a veni în întâmpinarea cerințelor de produse și servicii.

Ca investitor român cu brand național și european, ce impact credeți că va avea revoluția tehnologică la care asistăm asupra business-ului viitor și al societății?

Anul 2020 și pandemia provocată de COVID-19 au accelerat tranziția către zona digitală. În compania DAW Bența am facut pași în această direcție prin dezvoltarea și implementarea diverselor aplicații și procese de automatizare.

Cred că trebuie să fim deschiși, să valorificăm constructiv transformările asociate cu această revoluție tehnologică, să fim centrați pe potențialul de a aduce beneficii clienților, comunității și societății în ansamblul ei.

Care au fost acțiunile și măsurile DAW Bența care au contat în 2020 și ce ne puteți dezvălui din proiectele lui 2021?

Am luat încă de la începutul pandemiei o serie de decizii privind organizarea administrativă, activitățile de vânzare și producție dar și în privința cheltuielilor și a costurilor financiare. Ulterior, domeniul construcțiilor s-a dovedit mai stabil în comparație cu altele și am înregistrat rezultate peste așteptări, în contrast cu declinul economic general.

Am lucrat la capacitate maximă atât în producție, cât și în logistică, astfel încât să onorăm toate comenzile și să maximizăm vânzarea chiar și în condiții restrictive. Am obținut astfel o cifră de afaceri semnificativ mai mare decât anul trecut. Rezultatele s-au datorat cererii din piață care s-a menținut pe un trend pozitiv, dar în egală măsură eforturilor conjugate ale tuturor departamentelor companiei DAW BENȚA.

Filozofia noastră de business este aceea că întotdeauna vor câştiga cei ce aleg să inoveze, astfel că în 2021 ne vom continua proiectele deja începute și vom dezvolta altele noi. Vom construi cea de-a patra fabrică pe platforma din Sâncraiu de Mureș, vom începe activitatea de vânzare online şi ne vom susţine partenerii de afaceri în finalizarea propriilor proiecte, păstrând ca prioritate siguranţa şi sănătatea tuturor.

Fabrică de producție cărămizi decorative aparente – Meldorfer

Cel mai importat proiect este construcția unei fabrici de producție cărămizi decorative aparente – Meldorfer – un material de finisaj unicat, de înaltă calitate, utilizat atât la interior pentru acoperiri de accent și placări ale pereților, cât și la exterior pentru finisarea fațadelor termoizolate sau a diverselor suprafețe minerale și organice.

În felul acesta vom genera 102 de locuri noi de muncă, vom veni în întâmpinarea cererii de finisaje de nișă și ne vom consolida poziția în piață prin oferirea unor materiale de construcții unice.

Până în prezent am avut acest produs în portofoliu prin import de la partenerii noștri din Germania, dar ne propunem să îl realizăm în România datorită cererii pe care am sesizat-o în piață. Vom beneficia de experiența vastă de care dispun partenerii de la DAW SE pentru instruirea salariaților și pentru aplicarea celor mai noi soluții tehnologice.

Plănuim să facem export spre Bulgaria, Germania, Suedia, Norvegia, Marea Britanie.

Produsul oferă rezistență ridicată în timp fără a fi necesare renovări, iar caracterul mineral îl recomandă pentru aplicări pe clădiri cu regim de înălțime ridicat. Culorile și textura cărămizilor aparente pot fi personalizate în vederea imitației fidele a cărămizilor vechi. Astfel clădirile vechi, istorice, își pot redobândi aspectul original, neschimbat.

Pentru realizarea acestei investiții grupul de firme DAW BENȚA a depus un proiect și a obținut acordul pentru ajutor guvernamental în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Valoarea proiectului este de 17.482.345 lei (3.621.183 euro).

Suntem încântați că am primit acordul și că vom putea realiza investiția, apreciem sprijinul de relansare și suport al companiilor care fac producție în România.

Demararea investiției este preconizată în luna mai a acestui an, iar realizarea a construcției va dura aproximativ un an. Investiția se va realiza pe platforma industrială cu o suprafață de 24.160 mp, aflată în Sâncraiu de Mureș, județul Mureș.

De asemenea analizăm și căutăm cele mai bune soluții pentru extinderea spațiilor de depozitare din București.

Ce își propune Grupul de firme DAW Bența în contextul nevoii presante de tehnologizare a tot mai multe segmente ale vieții economice și sociale?

Cum spuneam ne propunem să găsim soluțiile de creștere valorificând tendințele tehnologice. Va fi nevoie de eforturi susținute, nu doar financiare, ci mai ales de învățare și regândire a proceselor de business adaptate la noul context.

Am implementat soluții de automatizare a proceselor de resurse umane, suntem prezenți în mediul online, avem un site web interactiv și ușor de utilizat, am făcut investiții în arhitectura infrastructurii IT care ne-au permis să putem pune la dispoziție angajaților ce era necesar pentru a putea rămâne în contact cu aplicațiile, datele și colegii și au făcut posibilă telemunca pentru 90 de persoane fără a compromite securitatea informatică în contextul pandemiei. Am accelerat orientarea către comerțul digital, prin dezvoltarea unei platforme de ecommerce pentru a fi cât mai aproape de clienții noștri, pentru a le facilita accesul la produsele Caparol, pentru a capta noi oportunități de piață și noi segmente de clienți.

Ce rol credeți că ar trebui să joace mass-media de business în definirea și susținerea afacerilor?

Rolul mass-media este foarte important în procesul de educare, în formarea gândirii și a comportamentului consumatorilor, rol care implică o mare responsabilitate. Consider important ca mass-media să își menţină calitatea şi relevanţa într-o lume în care avem informații din nenumărate surse și apare nevoia unei filtrări inteligente.

Ce sfaturi ne dați nouă, celor de la revista Transilvania Business – la 10 ani de activitate și la 100 de ediții tipărite?

Felicitări întregii echipe. Vă doresc să vă mențineți printre publicațiile profesioniste, de referință și să continuați să împărtășiți poveștile și valorile mediului de afaceri local și regional cu aceeași energie creativă. La mulţi ani!

(Articol publicat în ediția print aniversară TB nr. 100 – februarie/martie 2021)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Jumătate dintre banii Sălajului se vor duce pe investiții

Articolul următor

Plusvaloare pentru fermierii români, cu asigurări “chibzuite” de la Summit Agro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share