Agricultura Bihor Fonduri Europene Gastronomie Hobby/Timp liber HORECA Producători Slider Traditional Turism Ultimele stiri

Diosig, „capitala” vinului din Bihor

Până în urmă cu 7 – 8 ani, singura podgorie din Bihor trecută pe harta podgoriilor era cea din Diosig. Vinul de Diosig era recunoscut și pe vremea lui Ceaușescu.

Aici s-a gândit să investească Dan Corbuț, cunoscut mai ales prin afacerile cu cereale derulate prin Agroind Cauaceu, într-o cramă.

Undeva în anul 2000 am cumpărat o pivniță mică în Diosig, începând să fac vin la nivel de gospodărie. În 2012 am început să învăț ce înseamnă vinul efectiv. Prin 2015 am început să plantez vie și așa am ajuns să investesc într-o cramă mică, cu o capacitate de circa 15.000 litri”, povestește Dan Corbuț.
Dan Corbuț cu prietenii la o degustare la Diosig

Antreprenorul a cumpărat tehnologie de ultimă generație. „Tot ce fac acolo se face ca într-o cramă mare, cu bazine de inox, cu temperatură controlată, cu absolut tot ce ține de o tehnologie modernă pentru un vin de calitate, se destăinuie antreprenorul.

Dan Corbuț

Toate investițiile au fost făcute prin fonduri proprii. Fermierul are în prezent 3 ha de vie în Diosig, „capitala vinului din Bihor, cum îi place să spună. Cu riscul de a-i supăra pe prietenii din Biharia sau din Sântimbreu, unde, de asemenea, sunt crame recunoscute de vinuri.

Roze de Diosig

Dan Corbuț cultivă șase soiuri de struguri: trei albe – Sauvignon Blanc, Pinot Gris și Riesling Italian și trei roșii: Fetească Neagră, Cabernet și Merlot Roșu.

Zona Diosig este renumită pentru vinurile albe, mai puțin pentru cele roșii. De aceea nici nu se face prea mult vin roșu la Diosig.

Din strugurii roșii din Diosig facem roze, un Roze de Diosig. L-am și înregistrat la OSIM cu această denumire. Din punctul meu de vedere va fi locomotiva la mine în cramă. Este un vin frumos, un vin proaspăt, un vin fresh, care se caută, cu o aciditate frumoasă, cu o culoare deosebită. Pot să spun că sunt primul care l-am scos pe piață în zona Diosig. Susțin că este unul dintre cele mai bune roze-uri din România”, subliniază Dan Corbuț. Și nu aruncă vorbe în vând. Afirmațiile lui se bazează pe rezultatele obținute la concursurile la care a participat la nivel regional și național.

Roze de Diosig

Cu vinul Roze de Diosig a ajuns de trei ori în faza națională a concursului, unde ajung doar 12 vinuri din toată țara. A luat chiar și locul întâi pe țară cu un vin roșu. „În 2020 am luat locul întâi pe țară cu un cupaj produs din Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, obținut din struguri produși la Miniș”, se mândrește fermierul.

Pentru vinurile albe și roze folosește struguri din Diosig, iar pentru vinurile roșii aduce struguri de la Podgoria Miniș Arad.

Pandemia nu l-a afectat, pentru că a început să vândă doar de anul trecut. Până atunci a făcut cadouri cu vin doar, promovându-l pe la prieteni și pe la cunoștințe. Anul acesta, la nivelul de producție de anul trecut – 10.000 de sticle, zice că n-o să-i ajungă.

Vinuri personalizate și Conac la Diosig

În prezent își vinde vinul la prieteni, la cunoștințe și la trei restaurante din Oradea. „Am făcut vinuri personalizate pentru trei restaurante din Oradea, câte un cupaj pentru Meridian Zero, Corsarul și Rivo”, spune Dan Corbuț.

Crama lui Dan Corbuț din Diosig

Antreprenorul crede că statul i-ar putea ajuta mai mult pe viticultori în perioada pandemiei, când HoReCa funcționează cu frâna de mână trasă, iar evenimentele sunt sistate. Cum? Să plătească producția în verde pe care producătorii ar putea-o regla când via e pe rod. Adică să taie din ciorchini într-atât încât să se limiteze la o producție mai mică de vin, dar să fie compensați de stat.

Bihoreanul vrea să mai planteze încă 5 hectare de vie la Diosig și să construiască o cramă nouă. „Avem deja în lucru proiectul pentru o cramă nouă pe fonduri europene, cu o capacitate de 60.000 de litri. De asemenea, vreau să construiesc și un conac la Diosig, care va fi introdus în circuitul viti-vinicol. Eu zic că în următorii trei-patru ani proiectul va fi funcțional”, își etalează Dan Corbuț planurile.

DAN BIRTA

Articol apărut în revista Transilvania Business nr. 101

Related posts

Firmele nevoite să lucreze de la distanță, ajutate gratuit

Nora Dumitrescu

Proiect de 49 milioane de euro, fonduri europene, pentru Arad

redactia

Familiile bogate din Germania cumpără terenuri în România. Descendenţii producătorului de avioane Claude Dornier, printre investitori

Stefana Muresan

Preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, David Ciceo: Aeroporturile trebuie conectate cu rețeaua feroviară

Stefana Muresan

Cristina Ienciu-Dragoș, primul Country Coordinator INSOL Europe în România

Ligia Voro

Expoziție aniversară la 140 de ani de BNR

Traian Dan

EnergoBit, cifră de afaceri bugetată pentru acest an de aproximativ 70 mil. euro, în creştere cu 27%

Stefana Muresan

A fost semnat Contractul Colectiv de muncă la nivel de sector de activitate

Papuc Irina

Acord între eMag și Ministerul Sănătății: compania de vânzări donează un milion de măști medicale de protecție

Papuc Irina

Elite în business. Județul Mureș. Geiger Transilvania, performanță constantă în construcții

Transilvania Business

Mall-urile Clujului și-au mutat restaurantele în aer liber

Nora Dumitrescu

De’Longhi, Ecolor și Sykes, angajatorii toamnei la Cluj

Nora Dumitrescu

Noua bază de cereale de la Sânpaul s-a pus pe angajări

Nora Dumitrescu

Itinera S.p.A începe lucrările la centura Sătmarului

Stefana Muresan

Clujenii de la EPMC vor superviza lărgirea plajelor de la Marea Neagră

Nora Dumitrescu

Tarom lansează o nouă cursă regulată, Chişinău-Timişoara, cu trei frecvenţe pe săptămână

Stefana Muresan

Comisarul european pentru inovare va acorda audiențe la Cluj

Nora Dumitrescu

CNAIR caută experți tehnici independenți pentru comisiile de evaluare

Traian Dan

Lanțul de cafenele Meron, stopat în expansiunea către Viena și Lisabona

Nora Dumitrescu

LeasingWEB: Avantajele unui serviciu de achiziționare în rate a unui website

A. I.

Ce trebuie să știți despre obținerea Certificatului de Situație de Urgență

Ligia Voro

Parcul Central din Cluj, irigat inteligent cu 1,4 milioane lei

Nora Dumitrescu

Vești bune pentru românii care lucrează în străinătate

redactia

Oboseala la români: peste 9 din 10 persoane din mediul urban suferă de ea

Ligia Voro

Leave a Comment