Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Poziția BNR vizavi de monedele virtuale

Monedele cripto-active continuă să reprezinte active speculative, foarte volatile și extrem de riscante, ce au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor, consideră Banca Națională a României.

Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. „Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar”, specifică reprezentanții BNR.

Totodată, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar în prezent au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborate de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor.

BNR nu interzice băncilor să utilizeze monede virtuale

Reglementările administrate de Banca Națională a României nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale. Instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și de administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și ținând cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale.

Manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România”, transmit reprezentanții BNR.

Semnalul lansat BNR ar putea avea efecte pozitive pentru utilizatorii din România a monedelor virtuale. Cel puțin așa cred utilizatorii criptomonedelor. Ne bucură foarte tare poziţia pe care a luat-o BNR, chiar dacă ei în continuare emană un aer de neîncredere, dar este foarte bine că adoptă o poziţie clară că nu interzic băncilor să lucreze cu noi. Pentru că acest lucru ne-a creat mari probleme în ultima vreme ca şi business, pe unde ne prindeau băncile din România pe acolo ne închideau conturi”, a explicat Marius Morra, CEO şi cofondator al LDV Exchange, pentru Ziarul Financiar.

La doar o zi, elanul acestuia s-a estompat, când, prezentându-se la o bancă, a fost refuzat pe motiv că banca exclude companiile care fac tranzacții cu criptomonede.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum să împrospătezi aerul locuinței cu ajutorul tendințelor designului interior din 2021?

Articolul următor

Agenția de rating Standard & Poor's a îmbunătățit ratingul României

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share