Cultural Satu Mare Ultimele stiri

Un Stradivarius întâmpină reîntoarcerea publicului sătmărean în sala Filarmonicii Dinu Lipatti

Abonamentul cu nr. 22 este cel care vă permite ca joi, 22 aprilie, de la ora 18,30, să pășiți din nou în foaierul Filarmonicii Dinu Lipatti. După ce ne încărcăm conștiința cu talentul, munca și profesionalismul atâtor amintiri sugerate de tablourile dispuse pe pereții pe post de simeză ai focarului cultural din centrul Sătmarului, pășim în sala al cărei echilibru sonic este desăvârșit. Bineînțeles că nu numai abonamentele vă pot permite accesul la concertul simfonic din această săptămână ci și celorlalți melomani, singurul impediment fiind capacitatea sălii și restricțiile impuse de pandemie.

   Cine nu-i încântat să asculte sau să reasculte melosul unui Stradivarius? De data aceasta celebra vioară construită în anul 1729 de Antoniu Stradivarius va fi mânuită de cel a cărui tinerețe nu-i întinează celebritatea, Răzvan Stoica. Pentru ca armonia dintre solist și orchestră să tindă spre ideal avem nevoie și de o baghetă magică. De data aceasta vergeaua va fi în mâna dreaptă a cunoscutului dirijor moldovean Valentin Doni.

Așa cum v-am obișnuit redăm mai jos câteva aspecte din viața protagoniștilor ce urcă în această săptămână pe celebra scenă sătmăreană pentru a ne vrăji cu „Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major” al lui Piotr Ilici Ceaikovski și „Uvertura în stil italian în Re Major” a lui Franz Schubert:

Valentin Doni a urmat cursurile Institutului de Arte G. Muzicescu din Chişinău, între 1973 şi 1978, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman şi la cea de compoziție a profesorului Pavel Rivilis. În 1990‑1992 a studiat dirijatul cu maestrul Ovidiu Bălan, iar între 1992‑1993 s‑a perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil, Malmaison (Franţa), cu prof. Jean‑Sebastien Bereau. A mai beneficiat de stagii de perfecţionare în anul 2000, la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille (Franţa).

Valentin Doni a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică populară Folclor a companiei de stat Teleradio – Moldova (1986 ‑1989). Între 1990 şi 1992 a funcționat la Ministerul Culturii din Republica Moldova, în cadrul departamentului de colaborare cu uniunile de creație.

Din 1991 este dirijor permanent, iar din 1988 până în 2004 deține funcția de director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova.

Cu orchestra sa şi alte orchestre, dirijorul a întreprins turnee în Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa, Austria, Ucraina, Coreea de Sud,  însumând peste 300 de concerte în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiție. Valentin Doni a dirijat în România majoritatea filarmonicilor, de asemenea a dirijat in repetate rânduri orchestra simfonică din Avegnon (Franţa), Perozavodsk (Rusia), Baden‑Baden (Germania).

Pentru merite deosebite şi realizări remarcabile în domeniul artelor, Valentin Doni a primit titlul de Maestru în artă în anul 1999, iar în 2002 Guvernul Francez i‑a conferit titlul de Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere.

În prezent, Valentin Doni este angajatul Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, în calitate de dirijor permanent.


Răzvan Stoica este unul dintre cei mai apreciati tineri violonişti ai timpului nostru. A evoluat ca solist alături de dirijori si orchestre de renume mondial

Câştigător al premiului NEW TALENT Bratislava si al titlului „Cel mai bun violonist sub 28 de ani din Europa” în anul 2013, cunoscut pentru virtuozitatea, pasiunea şi superba sa interpretare, violonistul Răzvan Stoica şi-a construit deja bazele unei cariere impresionante.

Interpretările sale carismatice au captat atenţia presei şi a publicului deopotrivă. Pasionat de instrumentul său încă de la o vârstă fragedă, Răzvan a fost admis la Liceul de Muzică “George Enescu” din Bucureşti, unde a studiat, alături de prof. Olivia Papa, cu maeştrii Ştefan Gheorghiu şi Modest Iftinchi. După absolvire, Răzvan şi-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), studiind la clasa prof. Ilya Grubert, dar a participat şi la cursuri de măiestrie cu violonişti precum Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis sau Pinchas Zuckerman.

Răzvan a obţinut peste 24 de premii naţionale şi internaţionale la competiţii prestigioase, printre care Concursul Perosi, competiţiile olimpice pentru vioară din România sau Concursul pentru duo-uri de la Bolzano. Ulterior câştigării, în anul 2009, a Marelui Premiu al concursului “Strad Prize” ( Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729.

În acest moment Răzvan evoluează atât ca solist alături de orchestre din Europa cât şi în recitalurile camerale alături de pianista Andreea Stoica (DUO Stoica)

Începând cu anul 2010 Orchestra Kamerata Stradivarius a luat fiinţă din dorinţa violonistului de a aduce pe aceeaşi scenă sunetul secolului al XVII-lea prin cele mai celebre, apreciate şi valoroase viori ale lumii.

Related posts

Afacerile ELCO au crescut cu peste 40% în 2020

Ionut Oprea

Mii de elevi bihoreni, ajutați să-și aleagă cariera printr-un proiect european

Traian Dan

Bitdefender cumpără know-how de securitate a rețelelor; RedSocks Security, ultima achiziție

redactia

Ana Birchall, la Forumul Economic Mondial de la Davos

redactia

CITR: OG 6 – colacul de salvare pentru companiile cu datorii la bugetul de stat

Ligia Voro

MIPIM 2020 transforms

Ionut Oprea

Programul „Noua Casă” va fi operațional din 15 august. „Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu-i dăm posibilitatea să aplice?”

Papuc Irina

Eurostat: România a importat cele mai multe laptopuri în prima jumătate a anului

Ion Surdu

Avertisment pe autostrada Sălaj – Cluj: multe alunecări de teren active

Nora Dumitrescu

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: BASF creează chimie

Ligia Voro

Aproximativ 300 de specialisti, la Congresul european de patologie veterinară organizat de USAMV Cluj

redactia

Partenerii germani Systec cumpără 7% din acțiunile AAGES Târgu Mureș

Stefana Muresan

Timişoara, legată printr-o pistă de biciclete de localitățile aflate pe o rază de 20 km

Stefana Muresan

Primul spital privat cu servicii integrate, Regina Maria, aproape finalizat. Investiție de peste 15 mil. euro

redactia

Centru pentru job-urile viitorului, amenajat la Cluj

Nora Dumitrescu

Afaceri românești în pandemie: s-a lansat primul sabot medical antibacterian

Traian Dan

Compania de Apă Someș va alimenta mai multe comune din Cluj

Nora Dumitrescu

Metrou și blocuri cu 40-50 de etaje, propunerile lui Daniel Metz pentru dezvoltarea Clujului

Stefana Muresan

Cristina Ienciu-Dragoș, primul Country Coordinator INSOL Europe în România

Ligia Voro

Scrisoare de atenționare a patronilor din Maramureș către Parlament și Guvern

Nora Dumitrescu

Vastint Romania celebrated the opening of Timpuri Noi Square

Ionut Oprea

„Ziua Grâului” de la Seuca, experiment reuşit marca DAFCOCHIM

Stefana Muresan

Dezvoltatorul de software Trencadis din Baia Mare, cea mai performantă companie din România în Top Deloitte 50

Stefana Muresan

Câmpia Turzii se vrea smart city. Proiectul WiFi public, aproape de final

Nora Dumitrescu

Leave a Comment