Cultural Infrastructura Timiș

Timișoara va avea cinematograf de artă, după o investiție de 12 de milioane de lei

Primăria Timișoara a semnat, luni, contractul de execuție pentru reabilitarea și transformarea Cinema Studio. În urma unei investiții în valoare de 11, 9 milioane de lei, plus TVA, acesta va fi transformat într-un cinema de artă, cu cafenele, studiouri de creație cinematografică, săli de vizionare film și chiar și o grădină de vară, pe acoperișul clădirii.

De lucrări se va ocupa societatea Audiotech Multimedia Group S.R.L, împreună cu Mist Lider Construct S.R.L. Cinema Studio va deveni primul Cinematograf de artă al Timișoarei, iar transformarea lui este rezultatul colaborării dintre Primăria Timișoara (proprietarul cinematografului), Groupama Asigurări (finanțatorul proiectului de arhitectură în valoare de aproximativ 150.000 euro), Institutul Francez din România și asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort), asociații culturale care se vor implica și în managementul cinematografului. Proiectul reabilitării a fost realizat de societatea de asigurare amintită și donat orașului.

Cladirea cinematografului are regim S+P+1E+Pod, având suprafața construită la sol de 539 mp și funcțiunea de cinematograf. Construită în perioada interbelică, în anul 1938, clădirea studiată a fost gândită de la început ca cinematograf, fiind denumită inițial „Cinematograful Thalia”, apoi în 1941 îl găsim sub numele ”Thalia”. După naționalizarea din 1948, clădirea își schimbă identitatea, în perioada administrației comuniste aceasta funcționând sub numele de „Timpuri Noi”, ca sală de proiecție pentru filme documentare, cu acces liber și program permanent. Din 1966 clădirea devine sediul cinematografului „STUDIO”, dar este dezafectată în anii 2000, ca parte din tendințele actuale, de abandonare a vechilor structuri din centrele orașelor și relocarea funcțiunilor de tip atractor în interiorul mall-urilor, se spune în documentaţia aferentă proiectului.

Prin intervențiile propuse, se urmărește crearea unui cinematograf de artă, cu 2 săli de proiecție de aproximativ 190 și 64 locuri și un cinema în aer liber pe timp de vară, cu 80 locuri, care să găzduiască un program permanent de proiecții de film, festivaluri de film premiere și alte evenimente specifice domeniului, precum și organizarea de evenimente culturale diverse, precum conferințe, cursuri, workshopuri, mini-concerte. De asemenea, se crează spații de lucru pentru profesioniștii din domeniul cinematografiei și al radioului, prin studiourile pentru montaj sunet și video precum și spații pentru expoziții permanente și temporare.

Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tip art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas, având ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor. De asemenea, va deservi și domenii conexe industriei cinematografice: producția de film (ficțiune, documentar, animație), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educație cinematografică pentru copii și tineri.

Related posts

Operatiune de amploare in cel mai fierbinte punct de pe Autostrada Liliecilor, lotul 4 de pe Lugoj – Deva

Stefana Muresan

A fost inaugurat pasajul subteran de sub Bulevardul Magheru din Oradea

Traian Dan

Timișul și Aradul, pe primele poziții în topul tranzacțiilor cu terenuri agricole; Bistriţa Năsăud, la coada clasamentului

Stefana Muresan

Noua Sală Polivalentă din Oradea va dispune de 825 de locuri de parcare

Traian Dan

Publicistul Stelian Tănase elogiază Oradea: „Cum ar fi ţara asta dacă toate oraşele s-ar afla la nivelul de civilizaţie întâlnit la Oradea?”

Stefana Muresan

A fost constituit noul Consiliu pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest, pentru perioada 2020-2024

Nicolae Pop

Timișul și Aradul, fruntașe la vânzarea de terenuri agricole în 2017

Stefana Muresan

Wizz Air, aniversare 12 ani cu un nou website

Lotul 3 Iernut – Chețani al Autostrăzii Transilvania se deschide anul acesta. Pe lotul 4, avans slab

Ligia Voro

CHEP anunţă schimbări în conducerea subsidiarei din România şi la nivel european

Ligia Voro

Județele din Transilvania și Banat în top 10 înmatriculări de firme în 2021

Traian Dan

A fost aleasă varianta pentru Centura Beiușului

Traian Dan

Literatura şi marea pe viu cu Radu Niciporuc

Consiliul Județean Bihor va moderniza drumul turistic din zona Padiș

Traian Dan

Premieră în execuția de structuri cu cerință de beton aparent pentru noul sediu BT din Cluj-Napoca

Ionut Oprea

Cel mai nou tramvai românesc, produs de Astra Vagoane Călători, testat pe liniile din Timişoara

Stefana Muresan

Municipalitatea din Timişoara pregăteşte un contract-mamut, în valoare de 17,8 milioane lei

Robert Bloancă

Consultare pentru instalarea de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice pe A1 și A2

Ligia Voro

Editura Casa din Oradea sprijină conceptul „do-it-yourself”

Traian Dan

Autostrada Transilvania, aproape de granița cu Ungaria

redactia

Licitaţia pentru noua Maternitate a Spitalului Judeţean Timişoara a fost republicată pe SEAP

Robert Bloancă

Tronson din autostrada Tg. Mureș-Iași-Ungheni va fi scos la licitație

Stefana Muresan

Un nou tren produs în România, în probe pe ruta București-Predeal

Papuc Irina

Primii pași pentru Autostrada Unirii: Licitaţie de 30 milioane lei pentru completarea studiului de fezabilitate pentru un sector din Autostrada A8

redactia

Leave a Comment