Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Autoritățile au decis sacrificarea porcilor de la una dintre cele mai mari ferme a Smithfield, din județul Timiș

Pesta porcină africană creează probleme tot mai mari la principalul producător de porcine din România, Smithfield. Autoritățile au anunțat că în urma unor controale au depistat la ferma de la Gătaia, județul Timiș, prezența pestei porcine africane, ulterior fiind decisă sacrificarea animalelor de acolo.

La jumătatea lunii aprilie, inspectorii de la DSVSA Timiș făceau analize într-o gospodărie din județ, dar și la ferma Gătaia Nouă. Analizele efectuate confirmau prezența pestei porcine africane.

”În data de 19.04.2021 în urma examinării unor probe prelevate de la  porcii domestici proveniți din exploatația non-profesională din localitatea Honorici și respectiv din exploatația comercială de suine aparținând SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Gătaia Nouă, județul Timiș, și trimise la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, pentru confirmare în vederea identificării virusului pestei porcine africane. Conform buletinelor de analiză eliberate de IDSA București nr.12185, 12185,12187 și 12188 din 20.04.2021 cu rezultate pozitive, a fost confirmată Pesta Porcină Africană. Hotărîrea 14/21.04.2021 de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată, sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare-îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porci domestici din exploatația comerciala SC SMITHFIELD ROMÂNIA SRL – Ferma GĂTAIA NOUĂ, județul Timiș”, a anunțat miercuri DSVSA Timiș.

Ulterior, prefectul de Timiș a anunțat sacrificarea animalelor din cadrul fermei.
”Totodată, a fost emisă o hotărâre de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA din exploatația comercială  SC SMITHFIELD ROMÂNIA SRL- Ferma GĂTAIA NOUĂ, județul Timiș, și s-au decis măsurile de ucidere imediată, sub control oficial şi neutralizare a suinelor din exploatația comercială”, a anunțat Prefectura Timiș.

În cadrul fermei sunt câteva mii de scroafe și peste zece mii de purcei. De asemenea, luna trecută, societatea a fost nevoită să sacrifice animalele din fermele Șiclău și Satu Nou din Arad, din același motiv. În aceiași zonă se află și ferma de porcine a celor de la CAI Curtici, ferma Macea, unde ar fi fost sacrificate alte 20.000 de capete de porcine tot din cauza pestei porcine africane.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia  suină.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Târgul de Cariere Oradea se va desfășura online, vineri 23 aprilie

Articolul următor

Gala ANIS 2021 - Câștigătorii premiilor industriei IT

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share