Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TB 100: Azomureș inovează în “noul normal”

Josh Zacharias, Director Comercial Azomureș, recunoaște că societatea pe care o reprezintă nu s-a simțit foarte bine în 2020. A fost seceta, a venit pandemia și prețul gazelor naturale era în dezavantajul producătorilor interni de fertilizanți. La finalul anului trecut însă au apărut semnele de redresare, iar situația pandemică a generat și oportunități.

 

Cum a fost 2020 pentru piața fertilizanților și, mai ales, pentru Azomureș?

Josh Zacharias: Am început anul 2020 ”cu stângul” (o expresie românească pe care tocmai am învățat-o și care descrie perfect anul trecut) – prețuri mari la gaz și secetă în mare parte a țării. Primăvara nu a venit cu prea multe precipitații și, mai mult, a adus și începutul pandemiei de Coronavirus care ne-a împiedicat să organizăm evenimente de promovare și să vizităm clienții și fermierii așa cum obișnuiam înainte. Pe parcursul verii seceta s-a accentuat, specialiștii ajungând să spună că e cea mai gravă secetă din regiune din ultimul secol. Îngrășămintele au nevoie de apă pentru a se solubiliza și a deveni disponibile plantelor și prea puține ferme din România au sisteme serioase de irigații. Pe lângă toate acestea, în august a intervenit situația din Beirut care la nivel național s-a tradus în intensificarea controalelor la fermieri și distribuitori. Putem deci să spunem că în 2020 am pornit cu piciorul stâng și am continuat… cu celălalt picior stâng!

La finalul lui 2020 însă, situația a început să se îmbunătățească și ne-a dat o doză de optimism pentru 2021. Cel mai important, primele luni ale lui 2021 au adus și mult așteptatele precipitații în toate regiunile țării. Pe lângă aceasta, Guvernul și-a revizuit politica privind gazele naturale la mijlocul anului 2020 și în a doua jumătate a anului nivelurile s-au normalizat în cele din urmă la cele europene; ca urmare a acestui fapt, după multe luni în care ne-am aflat în imposibilitatea de a concura cu importatorii, Azomureș își revine încet din pierderi și începem să ne restabilim poziția de principal furnizor de îngrășăminte pentru România. Nu în ultimul rând, în primele zile ale anului 2021 s-a putut observa că prețurile la cereale și îngrășăminte au revenit la nivelurile de dinainte de pandemie și secetă, lucru care reprezintă un bun indicator al unui sector agricol sănătos pentru lunile următoare. Putem să spunem, așadar, că în sfârșit am pășit de pe piciorul stâng pe cel drept. ?

O altă chestiune care trebuie menționată este că, pe măsură ce Coronavirusul a devenit „noul normal”, am aflat destul de multe despre piețele și activitățile noastre. De exemplu, cred că pandemia a făcut ca mulți oameni să-și dea seama cât de importantă este securitatea alimentară pentru întreaga lume și cât de important este să avem o agricultură sustenabilă și performantă, susținută de producătorii locali dedicați piețelor locale. Modul în care interacționăm s-a mutat și la mai mult în zona digitală: de exemplu, Azomures a pregătit un document de îndrumare pentru depozitarea în siguranță a îngrășămintelor în colaborare cu IGSU, care va fi lansat în format fizic la sfârșitul lui februarie, dar care a început deja să fie prezentat prin videoconferințe și transmis în formă digitală distribuitorilor noștri.

Arătăm astfel că Azomureș și-a îndeplinit cu mândrie obiectivul de a contribui și în această perioadă grea la producția de hrană în România.

 

Cu ce noutăți vine Azomureș pentru sezonul de primăvară?

J.Z.: Seceta din 2020 a fost încă o confirmare a faptului că volatilitatea climatică este tot mai intensă și e tot mai greu pentru fermieri să execute lucrările după o planificare făcută cu mult timp înainte. Ei trebuie să fie pregătiți să se adapteze la capriciile naturii, iar noi trebuie sa fim pregătiți cu sortimentele de îngrășăminte de care au nevoie. Agronomii noștri au observat că o fertilizare echilibrată nu mai este suficientă doar la bază, ci trebuie administrată pe toată perioada de vegetație, în funcție de necesitățile plantei.

Am creat, așadar, o nouă categorie de îngrășăminte complexe cu o cantitate ridicată de azot, destinate fertilizării faziale, dar pretabile și ca starter la culturile de primăvară. Am denumit categoria AZOGrow deoarece fertilizarea echilibrată pe care aceste sortimente o oferă susține creșterea și dezvoltarea plantelor, contribuind în același timp și la obținerea unor producții superioare calitativ și cantitativ.

Avem încredere că în sezonul de primăvară sortimentele AZOGrow vor fi un sprijin important, mai ales pentru fermierii care și-au semănat culturile de toamnă fără a fertiliza din cauza secetei și vor avea, așadar, nevoie de aceste produse pentru a asigura o nutriție echilibrată a culturilor și pentru a avea plante sănătoase.

Articol publicat în ediția revistei Transilvania Business cu numărul 100 (24 februarie – 24 martie)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea va testa autobuzul electric produs de ATP Trucks Automobile Baia Mare

Articolul următor

Amazon a pus ochii pe Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share