Preparate tradiționale din bucătăria transilvană vor fi prezentate de studenții Facultății de Agricultură la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.
Evenimentul ”Călătorie în bucătăria tradițională românească” va fi organizat în 28 mai, cu participarea a 22 de studenți din anul IV de la ingineria și protecția mediului. Acesta va fi găzduit de Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate și va reuni preparate tradiționale din numeroase zone ale Transilvaniei, pregătite de studenții participanți, de la disciplina controlul și certificarea produselor tradiționale.
”Va fi o călătorie inițiatică în trecutul gastronomic al satelor de baștină ale studenților noștri pentru descoperirea gustului de altădată al bucătăriei părinților, bunicilor și strămoșilor lor, pentru salvarea de la uitare a unui patrimoniu culinar țărănesc excepțional”, spune Avram Fițiu, coordonatorul proiectului.
Între rețetele cu care studenții vor încânta asistența se numără păsulă cu hospă de Marin, gușă fiartă cu boia și usturoi, cocoradă cu brânză de oaie, cozi de ceapă și mărar, zamă de măcriș sau alivenci de Toplița. Produsele vor fi jurizate de experți în gastronomia tradițională.
Preparate din concurs:
– Lichiu cu griș și smântănă (Mureș)
– Ciolan în pâine (Maramureș)
– Mămăligă de cartofi cu tochitură (Cluj)
– Gomboți cu căpșune (Bistrița Năsăud)
– Chigala cu cartofi și macaroane (Maramureș)