Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cea mai veche clădire din Timișoara, Castelului Huniade, va fi reabilitată

Prima aripă a Castelului Huniade din Timișoara, reabilitată, ar putea să se deschidă pentru public în anul 2023, dar pentru aceasta e nevoie ca toate licitațiile care urmează să meargă ”ca unse, iar firma executantă declarată câștigătoare la licitație să fie extrem de serioasă. Acum a fost primit documentația DALI, iar Consiliul Județean Timiș poate realiza licitația pentru proiectul tehnic.

Decizia luată de executivul CJ Timiș a fost ca această etapă să fie realizată de administrația județeană, pentru care se va aloca suma de un milion de lei de la bugetul local. Aceasta pentru că e nevoie și așa se poate ca proiectul să meargă pe repede înainte și să fie și depus pentru finanțare pe PNRR.

”După cinci luni s-a obținut documentația pentru DALI privind reabilitarea Castelului Huniade. Este un proiect important pentru județ și oraș, pentru proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Accelerăm lucrurile, urmează proiectul tehnic și am luat decizia să alocăm din bugetul propriu suma de un milion de lei. Trebuie să îl avem gata, în așa fel încât să îl putem propune pentru finanțare pe PNRR. Dacă lăsam decizia și licitarea proiectului tehnic la Ministerul Culturii pierdeam timp. Considerăm Castelul Huniade un obiectiv principal, am decis schimbarea direcției și să accelerăm lucrurile. Plata de la bugetul local optimizează timpul. Într-un scenariu optimist, o parte a aripii muzeului ar putea să fie disponibilă pentru vizitare publicului în anul 2023”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș.

Când vor demara lucrările și când vom putea vizita muzeul de la Castelul Huniade? Ei bine, România e mereu uimitoare și nu se poate estima când pornesc aceste lucrări, aceasta din cauza posibilelor contestații. În condiții ideale, în câteva luni se lucrează, iar în 2023 se va deschide aripa deja consolidată, de nord-vest, cea care și găzduiește principalele colecții muzeale.

”Lucrările pot începe în funcție de momentul în care de termină proiectul tehnic. Dacă lucrurile merg cum trebuie, în 2023 putem deschide o aripă. Având în vedere că partea de nord-vest a fost consolidată, ne dorim să deschidem această parte a castelului, aici sunt situate și cele mai importante expoziții”, ne-a declarat Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului Timișoara.

În următoarele două luni va fi lansată și licitația pentru proiectul tehnic, a mai spus Proteasa.

Trebuie spus că aprobarea unui acoperiș de sticlă peste curtea interioară a castelului nu a fost, totuși, total eliminată, fiind lăsată de comisia de la București la latitudinea beneficiarului.

”Am primit avizul de la București fără acel acoperiș, dar a rămas deschisă ideea. Noi ne-am fi dorit acoperit acel spațiu pentru că am fi obținut încă 1000 de metri pătrați de spațiu”, am mai aflat de la Ilaș.

Consiliul Județean Timiș va insista în continuare pentru acel acoperiș, avantajele sunt multiple. Spre exemplu, acolo vor putea fi expuse piese muzeale de mari dimensiuni, s-a dorit aducerea la Timișoara a unei expoziții despre vikingi, dar aceasta include asemenea piese, care în sălile ”clasice” nu pot fi introduse din cauza dimensiunii. Un alt avantaj al noului acoperiș este legat de reglarea temperaturii interioare a muzeului, acoperișul scăzând mult din factura de energie în cazul în care va deveni realitate. Costul acoperișului nu este unul neapărat foarte mare, vorbim despre doar un milion din cele câteva sute de milioane cât va costa reabilitarea integrală a muzeului și refacerea expozițiilor.

Iar dacă tot vorbim despre expoziții, acestea vor fi aduse la zi cu ultimele tehnologii, în toate sălile exponatele vor fi însoțite de instalarea unor mijloace tehnonologie augmentată. De asemenea, pe coridoare vor fi instalate panouri care vor avea atașate și coduri QR, care odată citite cu un telefon, vor oferi numeroase informații legate de expoziții.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Universitatea de Medicină Timișoara primește 144 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru un nou corp de clădire cu patru etaje

Articolul următor

Selecție inedită pentru noi studenți. Universitatea Politehnica Timișoara face târg virtual de oferte educaționale în Clădirea Rectoratului, recreată digital

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță că Gaël Hili a fost numit Președinte și CEO de către Consiliul de Administrație începând cu 1 octombrie 2024. Hili se va alătura echipei de management din cadrul grupului Syngenta și își va desfășura activitatea în Tel Aviv.
Citeste mai mult

Președinte nou la ADAMA: Gaël Hili

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Gaël Hili este numit de…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share