Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Construcțiile din zonele de agrement și turism montan din Bihor vor fi unitare

În ședința ordinară de luni, 31 mai 2021, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind Ghidul de construire în zonele de turism și agrement, precum și în zonele de locuire cu potențial turistic, situate la munte.

Ghidul are scopul de a se crea un aspect unitar, care să respecte și să prezerve tradiția și specificul local, întrucît în ultimii ani s-a construit haotic în zonele montane din județul Bihor, fără planuri de urbanism și regulamente, fără a respecta forme apropiate de casele tradiționale.

Noile construcții ar trebui să ducă la dezvoltarea turismului, fără distrugerea naturii și a frumuseții locale. Regulamentul va introduce restricții de ocupare a parcelelor și reguli care țin de aspectul construcției, de la acoperiș, fațade, până la materialele utilizate.

Am coroborat documentațiile cu cele din Cluj și Alba, având în vedere parteneriatul pe care urmează să îl semnăm în perioada următoare. Trebuie să existe o convergență a acestor documentații de urbanism, având în vedere vecinătatea zonelor turistice. Am discutat cu primăriile care urmează să aibă pe teritoriul lor zone care ar face obiectul acestui ghid. Sunt 36 de unități administrativ – teritoriale din județ care se încadrează. Ar urma ca până la finalul anului, în parteneriat cu cele 36 de UAT-uri, să pregătim documentații de urbanism care să devină reglementări locale, iar de anul viitor să avem reguli clare puse în aplicare. Vom colabora cu primăriile și îi vom susține pe cei care vor face ca aceste documente să devină realitate. Pentru comuna Șinteu, unde avem o comunitate de slovaci, realizăm un document particular. Vrem ca identitatea slovacă a acestei comunități emblemtice să se prezerve în anii următori având în vedere depopularea zonei și transferul de proprietăți care este destul de consistent. Acest document urmează să devină cu certitudine un regulament de urbanism, pentru că avem un acord în acest sens cu primăria din Șinteu”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Huta Slavia – Șinteu

Unitățile administrativ – teritoriale aflate în zona de interes vor elabora documentațiile de urbanism în termen de șase luni. Acestea vor fi avizate în prealabil de Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a județului Bihor, iar apoi vor fi adoptate prin hotărâri ale consiliilor locale. Regulamentele locale de urbanism aferente acestor planuri urbanistice vor cuprinde reglementările ce se impun a fi respectate la solicitarea autorizației de construire.

Ghidul prevede, printre altele, că parcela trebuie să aibă o suprafață minimă de 1000 m² în cazul locuințelor și agropensiunilor iar pentru servicii(pensiuni, hoteluri, etc) minim 2000 m², pentru împiedicarea îndesirii excesive a localităților. Frontul stradal va fi de minimum 25 m iar adâncimea parcelei va fi mai mare decât frontul stradal. Panta terenului se recomandă să nu aibă mai mult de 30% pentru realizarea unei construcții. Optim ar fi ca terenul să aibă cel puțin 20% din suprafața terenului plană. Procentul de ocupare a terenului nu va depăși 20% din suprafața terenului. Limita pentru construcții față de vecini și față de aliniament va fi de minim 5,00 m. Retragerea față de limita posterioară va fi egala cu jumătatea înălțimii la cornișă dar nu mai puțin de 5,00 m.

Conceptul general va prelua elemente din construcțiile tradiționale din România, precum și din arhitectura montană europeană, cu accent pe pante de acoperiș lungi, elemente din lemn masiv la fațade și interioare, zidării și placări din piatră la nivelurile de intrare. În principiu, se vor folosi materiale naturale, locale. Construcțiile nu trebuie să domine peisajul, iar culorile folosite trebuie să fie în tonuri naturale și derivate din cele ale peisajului local.

Cele 36 de UAT-uri încadrate în zona montană, prin Ordin al ministerului de resort, sunt: Aleșd, Nucet, Ștei, Vașcău, Aștileu, Aușeu, Borod, Bratca, Budureasa, Bulz, Buntești, Căbești, Cărpinet, Câmpani, Copăcel, Criștioru de Jos, Curățele, Dobrești, Drăgănești, Finiș, Lazuri de Beiuș, Lugașu de Jos, Lunca, Măgești, Pietroasa, Pomezeu, Remetea, Rieni, Roșia, Șinteu, Șoimi, Șuncuiuș, Tărcaia, Țețchea, Vadu Crișului, Vârciorog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Diana David este noul Managing Director SAP România

Articolul următor

Pe ruinele fostei fabrici orădene Avântul se va construi un bloc de locuințe

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share