Vânzarea monumentului istoric din orașul Jibou unor investitori privați este ilegală potrivit conducerii județului Sălaj, care a acționat în instanță fostul proprietar.
„Noi credem că proprietarul că nu a fost de bună-credinţă atunci când a făcut toţi paşii pentru a vinde castelul. Noi am cerut, printr-o acţiune în instanţă, anularea contractului de vânzare-cumpărare încheiat şi deschiderea posibilităţii de a îl cumpăra Consiliul Județean (CJ) Sălaj, aşa cum era corect.
Ceea ce ne dorim noi este reabilitarea castelului, renovarea lui şi dezvoltarea unui complex, împreună cu Grădina Botanică din Jibou, cu atragerea de turişti şi îmbogăţirea patrimonului cultural al judeţului”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, liderul forului administrativ județean din Sălaj.
Cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania a ajuns în posesia statului maghiar, după ce statul român, care avea prioritate, s-a mișcat prea greu din cauza birocrației. Proprietarii nu au mai avut bani să-l întrețină și au hotărât să-l vândă, dar autoritățile din România s-au mișcat mai lent decât vecinii unguri, conform Smart Radio.
Castelul are două niveluri, peste 2.000 mp și se află pe un domeniu de 1 ha. Moștenitorii proprietarului inițial l-au recâștigat în 2012 și au fost ulterior nevoiți să-l scoată la vânzare. Ministerul Culturii, Primăria din Jibou şi CJ Sălaj aveau prioritate să îl cumpere. Doar CJ și-a arătat interesul, dar a făcut demersurile necesare au fost realizate într-un ritm greoi.
800.000 de euro au plătit ungurii, potrivit declarațiilor moștenitorului Andras Janicsko. CJ Sălaj a aflat prea târziu că tranzacția a fost realizată, în timp ce pregătea ultimii pași. Inițial, o firmă de consultanță din Cluj-Napoca a achiziționat proprietatea, care a fost vândută statului maghiar câteva zile mai târziu.