Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Perlele arhitecturii din Transilvania, scanate 3D

Rețeaua de topografie Graphein București a început un proiect de scanare în sistem 3D a unor monumente istorice aflate acum în degradare din Transilvania sau Banat, precum Hotelul Coroana sau Mausoleul Csavossi.

Hotelul din Sighetu-Marmației (județul Maramureș) se poate mândri cu 160 de ani de tradiție hotelieră și este poziționat chiar în centrul orașului. Construit pe două niveluri și având o renumită cramă, acesta a găzduit de-a lungul timpului inclusiv regi, regine, personalități importante.

“Hotelul a avut perioade bune și mai puțin bune, fiind imortalizat prin scanare 3D pentru o nouă șansă. Cu speranța unei viitoare restaurări, am efectuat scanarea 3D și pentru Mausoleul Csavossy (foto), aflat într-o stare avansată de degradare.

Construit în 1860 în Bobda (un sat idilic din județul Timiș) și ulterior donat Bisericii Romano-Catolice din Bobda, Mausoleul este unul dintre cele mai impunătoare obiective arhitecturale ale Banatului. Antreprenorii Eugen Ursu şi Andrei Sueran, care deţin Graphein, compania specializată în topografie şi scanare 3D pentru proiecte de construcţii, și-au lansat recent operațiunile la Cluj-Napoca.

Ei îşi propun să atragă o finanţare de 600.000 de euro pentru a se extinde în alte ţări din Europa, după ce au vândut prima franciză şi au lansat operaţiunile în județele Cluj şi Iaşi. Asociații sunt în discuţii şi cu alţi posibili francizaţi şi îşi propun să ajungă și în în judeţele Timiş, Arad, Constanţa, Galaţi, Braşov.

Finanţarea din 2021 va susţine dezvoltarea reţelei de birouri de topografie la nivel naţional, deschiderea primului birou în afara ţării, dezvoltarea unei academii online unde angajaţii şi francizaţii să beneficieze de training pentru a livra servicii de topografie, dar şi crearea unui departament de dezvoltare şi inovare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cramele din Transilvania, transformate în business-uri durabile

Articolul următor

Sălajul încearcă să recupereze Castelul Wesselenyi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share