Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea pregătește evenimente surpriză cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau

Primăria Oradea organizează în zilele de 10, respectiv 12 și 13 iunie, o serie de evenimente prilejuite de Ziua Internațională Art Nouveau, menite să promoveze valorile, importanța și frumusețea creațiilor în stil Art Nouveau din municipiu. Toate activitățile au loc în cadrul proiectului „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau” (acronim proiect – Art Nouveau 2), acesta fiind un important proiect cu finanțare europeană câștigat anul trecut de Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef.

Prin câștigarea acestui proiect, Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Oradea are la dispoziție un buget total de 257.000 euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul României și 2% contribuția proprie a Primăriei Oradea.

În conformitate cu abordarea de la nivel internaţional, Primăria Municipiului Oradea prin Oradea Heritage s-a aliniat temei anului 2021, prin care se pun în valoare elementele decorative ce simbolizează fauna, tema fiind însă adaptată specificului local. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural.

Ediţia a IX-a din anul 2021 a Zilei Mondiale Art Nouveau va evidenţia modele care transpun elementele zoomorfe din decorul imaginat de artişti și arhitecți.

10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, este dedicată stilului arhitectural ce a caracterizat mai ales perioada 1980-1910 și reprezintă celebrarea memoriei a doi arhitecți reprezentanți ai stilului, Antoni Gaudi și Odon Lechner, această zi fiind sărbătorită pentru prima dată în anul 2013, la inițiativa Muzeului de Arte Aplicate din Budapesta.

Cele mai mari două organizații din Europa care coordonează activitățile Zilei Mondiale a Art Nouveau-ului sunt „Art Nouveau European Routes” din Barcelona și „Réseau Art Nouveau Network” din Bruxelles. În 2019, evenimentul a fost susținut de Alianța Patrimoniului European.

La fel ca și în celelalte țări, aniversarea acestei zile prin organizarea unor activități specifice are ca scop conștientizarea în rândul publicului a patrimoniului Art Nouveau.

Activități dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, 10 iunie

Activităţile dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau care se vor desfășura în 10 iunie în Oradea sunt următoarele:

 • ora 10:00 – prezentarea proiectului de amenajare a unui spaţiu urban dedicat arhitecților József şi László Vágó în Campusul Central al Universităţii din Oradea, care va cuprinde elemente arhitecturale reprezentative ale stilului Art Nouveau, ocazie prin care se va marca începerea lucrărilor de amenajare. Evenimentul este organizat de Universitatea Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu Municipiul Oradea și Oradea Heritage.

 • Ora 12:00 – Casa Darvas – La Roche: vernisajul expoziţiei Glass Nouveau – Portaluri oglinzi vitrate, autor Cristian Florin Anghelescu. Evenimentul este organizat de Oradea Heritage.

 • Ora 13:00-16:00 – Casa Darvas – La Roche: conferinţa Strălucire multicoloră: Art Nouveau în Oradea. Activitatea este organizată de Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Holnap.

 • vizitarea gratuită a Casei Darvas – La Roche pe tot parcursul programului, între orele 10:00-13:00 și 14:00-18:00 (număr limitat la 20 de persoane într-un grup).

Evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, 12 – 13 iunie (sâmbătă și duminică)

Evenimentele pregătite pentru zilele de 12 și 13 iunie se vor desfășura pe str. Vasile Alecsandri și în zona Pasajului Vulturul Negru, unde vor fi amplasate instalații 3D din pânze imprimate cu decorațiuni zoomorfe.

Activitățile au fost gândite atât pentru copii, cât și pentru publicul adult.

Evenimente pentru copii

10.00-12.00

 • ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen;

 • întâlnire cu Prinţesa Fluture;

 • jocuri cu baloane de săpun;

 • alaiul copiilor în costume zoomorfe, alături de Dragonul (copiii de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea) – ZANO pe traseul – Casa Darvas – La Roche – strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piaţa Unirii şi str. Vasile Alecsandri.

18.00-20.00

 • ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen;

 • întâlnire cu Prinţesa Fluture;

 • jocuri cu baloane de săpun;

 • alaiul copiilor în costume zoomorfe alături de Dragonul (copiii de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea) – ZANO pe traseul – Casa Darvas – La Roche – strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri.

Evenimente pentru adulți

Evenimentele pentru adulți includ tururi ghidate – organizate de Municipiul Oradea în parteneriat cu Oradea Heritage, dar și activități (expoziție și vizionare de film la Casa Darvas la Roche).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

H&S Consult. 100% pentru siguranță și sănătate în muncă

Articolul următor

Tarife mai mari la apă în Ardeal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Energie verde la sediul DGASPC Bihor

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de luni, 15 iulie, un proiect de hotărâre privind instalarea…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share