Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Digital@Sângeorgiu de Mureș  

Viziunea și strategia primarului Sófalvi Sándor Szabolcs în modernizarea comunei

 

Executivul comunei Sângeorgiu de Mureș continuă să facă pași mari, consecvenți și susținuți spre a deveni o administrație etalon în Transilvania și din punct de vedere al digitalizării și al serviciilor care vorbesc despre calitatea vieții în acest areal situat între râul Mureș și Dealul Pițigoiului. Într-un singur an, mai multe servicii au fost digitalizate, iar pe de altă parte oferta de activități pentru petrecerea timpului liber s-a diversificat. Nu e ceva magic, ci e vorba de viziune și strategie, spune primarul Sófalvi Sándor Szabolcs.

 

Dacă locuiești într-o localitate, parcurgi același drum și treci pe lângă aceleași clădiri în fiecare zi, poate nu vei observa cum aceasta se transformă lună de lună, an după an. Dacă ești însă un vizitator ocazional, atent la detalii, vezi cum o localitate care nu stă pe loc, sub mâna unui edil cu viziune și strategie, se transformă. Cu aceste gânduri am pășit după un an în comuna mureșeană  Sângeorgiu de Mureș, una dintre cele mai dinamice administrații transilvănene când vine vorba despre dezvoltare.

În ultimul an, administrația publică locală din Sângeorgiu de Mureș a făcut pași importanți înspre digitalizare, iar pandemia a acționat ca un catalizator al acestui proces.

“Chiar dacă am visat, ca primar, să fie cât mai multe servicii digitalizate, pandemia ne-a luat prin surprindere și ne-a și forțat să facem pași concreți. Primul pas a fost să oferim o alternativă de plată online a taxelor și impozitelor. Ca primar trebuie să fiu un bun gospodar și trebuie să mă gândesc și la venituri. Începând de anul trecut, posibilitatea de a veni personal și a plăti impozitele s-a redus mult, de aceea am fost printre primele comune din județul Mureș, și în prezent suntem doar 4-5 comune, care ne-am înscris pe platforma Ghiseul.ro, prin care oamenii pot plăti impozitele și taxele de acasă, de pe telefon printr-o aplicație foarte simplă. Spre surprinderea noastră a meritat pentru că aproape jumătate dintre contribuabili așa plătesc deja impozitele. Am observat că le achită online inclusiv persoane vârstnice, trecute de 70 de ani. Este o alternativă foarte bună, de aceea le recomand tuturor primăriilor să adopte această formă de plată”, spune primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Sándor Szabolcs.

Implementarea acestei alternative de plată a durat 4-5 luni și presupune, ca efort investițional, plata unei sume modice în baza unui contract de prestări servicii și achiziția softurilor care protejează baza de date la un nivel mai ridicat deoarece una dintre vulnerabilitățile acestui sistem de plată poate fi expunerea datelor persoanelor aflate în scriptele electronice ale unității administrativ-teritoriale unor atacuri cibernetice.

În schimb, beneficiile sunt vizibile: se economisește timp, iar personalul de la Biroul de Taxe și Impozite Locale nu mai este atât de suprasolicitat pentru că se reduce la jumătate activitatea lor de relații cu publicul.

 

Digitalizare la urbanism și relații cu publicul

 

Pe de altă parte, Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș a acționat și într-o altă direcție pentru digitalizarea și a altor servicii oferite, în special pentru a le acorda suport investitorilor.

“Fiind o comună dinamică, în dezvoltare, am trecut de 11.000 de locuitori, cu mulți investitori și potențiali investitori, evident că orice investiție necesită o rapiditate în ceea ce înseamnă serviciile prestate de primărie. În primul rând, pentru un investitor este un mare sprijin dacă obține cât de repede e posibil o informație de bază, oferită printr-un certificat de urbanism, pentru că e important să știe ce, unde, cum poate construi, apoi de ce avize are nevoie, cum se emite autorizația de construire și altele. În această idee, zilele acestea implementăm un soft la biroul de urbanism prin care se poate trimite foarte ușor prin email orice solicitare, orice documentație, iar softul va ajuta angajații ca foarte repede să bifeze de ce e nevoie și să trimită un răspuns automat. Persoana solicitantă nu va putea înainta în aplicație dacă, de exemplu, la eliberarea unei autorizații de construire nu sunt îndeplinite toate condițiile impuse prin certificatul de urbanism”, explică edilul comunei mureșene.

Dezvoltarea în această direcție definește, de fapt, stilul de management al Primăriei comunei Sângeorgiu de Mureș.

“Rolul nostru, al primăriei este să avem o viziune și o strategie, să aibă bine stabilită și definită funcționalitatea diferitelor zone din comună și să oferim informații investitorilor despre toate aceste zone. Având toate acestea, suntem siguri că vor veni, pe baza experienței celor trei mandate de primar pe care le-am încheiat”, continuă edilul comunei Sângeorgiu de Mureș.

Învățarea softului va presupune un exercițiu de o lună sau două, însă ajută și din punct de vedere juridic, și din punct de vedere tehnic, și din punct de vedere al timpului. În plus, programul oferă și alte funcționalități, spre exemplu te atenționează când expiră o autorizație de construire sau un certificat de urbanism.

 

Educație digitală

 

Un alt serviciu care va fi digitalizat este cel de relații cu publicul, astfel încât orice sesizare să fie transmisă și să fie soluționată cât mai rapid, motiv pentru care și website-ul administrației publice locale va fi modernizat pentru a permite o mai bună interactivitate.

Nu sunt toate roz însă în ceea ce privește digitalizarea și lucrul cu bazele de date. Primarul Sófalvi Sándor Szabolcs speră ca în timp să fie rezolvată o problemă pe care a sesizat-o și care este legată de slaba interconectare a bazelor de date între diferite instituții.

O altă direcție înspre digitalizare a fost făcută în domeniul educației, comuna Sîngeorgiu de Mureș depunând un proiect la care este așteptat în această perioadă rezultatul.

“Proiectul privește dotarea școlii cu table digitale, cu tablete, cu camere, nu doar pentru a fi pregătiți pentru o perioadă lungă de învățământ online, ci pentru ca profesorii, educatorii să se poată folosi de mijloace smart, fiind de multe ori depășiți de elevi în acest sens. În afară de dotare trebuie pus accent și pe know-how, inclusiv noi, ca primărie, ne implicăm în această primăvară ca să avem catalogul electronic, chiar dacă într-adevăr pentru profesori înseamnă un pic de muncă în plus care nu este remunerată”, explică acesta.

 

Oportunități de petrecere a timpului liber

 

În afară de digitalizare, conducerea Primăriei Sângeorgiu de Mureș este preocupată de dezvoltarea de servicii și de sprijinirea investitorilor care le pot oferi locuitorilor o alternativă sănătoasă și activă orelor petrecute în fața unui ecran, respectiv care îi determină pe localnici să petreacă mai mult timp în comună, să consume local, să se bucure de facilitățile de sport, turism și relaxare oferite în regim public și/ privat.

“M-aș bucura să fim o localitate balneo-turistică, unde oamenii vin să admire frumusețile naturii și clădirile din patrimoniul național istoric sau vin să se vindece la băile sărate, dar pot veni și să practice diferite sporturi. De aceea am oferit facilități în domeniul construcțiilor investitorilor din aria sportului care doresc să investească în partea comunei care se învecinează cu Târgu Mureșul, pe malul râului Mureș. Sunt deja răspunsuri, în sensul că a fost construit un teren de hochei pe care l-am concesionat investitorului pentru 10 ani. De când a fost deschis patinoarul artificial, sute de copii din Sângeorgiu de Mureș, Târgu Mureș și împrejurimi s-au înscris nu neapărat pentru a face performanță, ci pentru a învăța să patineze”, amintește primarul Sófalvi Sándor Szabolcs.

Nu este însă singura investiție. Primele două terenuri din proiectul Academiei de fotbal sunt finalizate, în primăvară vor începe deja antrenamentele, însă în acea zonă vor fi construite terenuri de tenis, acoperit și neacoperit, și o piscină.

Ca suport, primăria va realiza o pistă de bicicliști care va lega toate zonele sportive și turistice ale comunei. “Suntem la faza de studiu de fezabilitate și așteptăm cu nerăbdare ca anul acesta să apară acele oportunitățile de finanțare”, adaugă edilul.

Primarul speră ca dezvoltarea acestei zone să atragă și investitori care doresc să deschidă pensiuni și localuri, precum și să investească în alte soluții de petrecere a timpului liber.

“Eu cred că, în timp, comuna Sângeorgiu de Mureș va deveni gura de oxigen pentru Târgu Mureș, pentru că mulți locuitori vor veni pe malul râului Mureș pentru a practica sport și a se relaxa într-o zonă nu atât de aglomerată. De asemenea, ne-am dori ca sângeorzenii să petreacă mult mai mult timp în comună, evident nu le putem schimba locul de muncă, deși au fost create foarte multe locuri de muncă și foarte multe firme din Târgu Mureș și-au mutat sediul sau dezvoltă afaceri aici. Pentru a veni în întâmpinarea părinților am construit o creșă, grădinița și școala sunt în dezvoltare, digitalizăm școala, care arată mai bine decât multe școli din municipiu”, completează edilul Sófalvi Sándor Szabolcs.

Investiții în domeniul sportului, spre exemplu, au fost realizate și în alte zone ale comunei. După ce zona industrială, concentrată în jurul străzii Agricultorilor, a fost modernizată, acolo a fost construit în ultimele trei luni, chiar pe perioada iernii, un mic complex sportiv cu teren de fotbal, care este o facilitate oferită angajaților companiilor care au investit în Sângeorgiu de Mureș.

În paralel, în zona Castelului Mariaffy, una dintre atracțiile turistice din comună și aflat pe ultima sută de metri în procesul de reabilitare, administrația publică locală sângeorzeană intenționează să amenajeze un parc pentru copii și tineret, un parc dendrologic, o pistă de alergat, o zonă cu aparate de fitness și un spațiu pentru concerte în aer liber.

de Ligia VORO

Articol public în nr. 101 al revistei Transilvania Business (5 aprilie – 9 mai 2021)

 

Total
18
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mașinile smart: azi șoferii claxonează la semafor, mâine traficul e liber cu ajutorul tehnologiei

Articolul următor

Urmările pandemiei: serviciile de poștă și curierat la un maxim istoric în 2020

Citește și:
Citeste mai mult

2.9 billion people still offline

New data from ITU suggest ‘COVID connectivity boost’ – but world’s poorest being left far behind An estimated…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
18
Share