Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Băile Figa intră în luptă cu Therme și Nymphaea

Parcul Balnear Băile Figa (PBBF) se va afla în curând în competiție directă cu marile complexe termale din București și Oradea, ba chiar cu stațiunile de la Marea Neagră, odată cu concretizarea noilor proiecte de 15 milioane de euro, promite primarul Becleanului, Nicolae Moldovan.

Noutățile sezonului estival 2021

La Băile Figa, perla turismului bistrițean, turiștii vor putea circula de la începutul lunii iulie ecologic, la prețuri modice, și vor avea parte de noi facilități de relaxare care vin să completeze oferta deja generoasă.

„Din 1 iulie, toți turiștii vor circula cu autobuze electrice, vom angaja opt șoferi, iar accesul tuturor oamenilor se va face într-un mod foarte ieftin, deoarece prețul biletului va fi unul modic, de 2 lei/zi. Biletul va putea fi scanat și se interferează, cele opt autobuze au un soft care recunoaște că acesta a fost cumpărat. Fiecare stradă, în afara celor înfundate, va fi traversată de autobuzele electrice. Ideea este: ne dăm cu 2 lei pe autobuz toată ziua, ne relaxăm total la Băile Figa, aflate într-un cadru natural deosebit”, spune primarul Nicolae Moldovan.

Pentru cei care doresc să aiba o alternativă la transportul clasic cu autobuzul sau mașina, în cadrul strategiei de mobilitate a fost pregătită o pistă de biciclete care leagă orașul de stațiunea propriu zisă. Circuitul are două sensuri cu lățimea de un metru, iar uneori pistele se bifurcă. Noutatea este dată de faptul că traseul acesteia traversează orașul strict prin zone pietonale sau pe faleza Someșului, biciclistul bucurându-se de sport într-un peisaj cu aer curat. În jurul Băilor Figa a fost realizat un brâu de infrastructură pe lângă gard, pietruit și amenajat cu pasarele. Bicicletele care vor deservi aceste trasee, în număr de 100, sunt normale și electrice, dotate cu GPS, primele 20 fiind alocate traseului din jurul stațiunii.

“Turiștilor trebuie să le dăm și perspective”, continuă edilul Becleanului să enumere noutățile de la Băile Figa, “iar acestea vor fi două centre recreative care vor deveni “perlele” zonei. Centrul Legacy va fi asemănător cu Therme, din București, sau cu Nymphaea, din Oradea, însă mult mai complex. Vor fi o zonă de bazine de înot de toate formele, saune, relaxare ambientală, tobogane interioare, băi sărate și dulci, jacuzzi, dar și zonă de sport: săli de gimnastică, yoga, de cinema, de expoziții. Acest centru este deja “la roșu”, acum se face tencuirea, iar anul viitor va fi gata. Din 2022 sezonul nu va mai fi de două luni; vrem să îl deschidem mai repede cu aceste centre finalizate, în luna mai, și nu se mai închide niciodată. Deci Băile Figa vor funcționa non-stop și vor avea activități diverse. Avem în construcție și un centru social de zi: 20 de cabinete medicale de recuperare, cu nămol, dar și cu fizioterapie, kinetoterapie, care va avea aparatură de milioane de euro”, declară edilul orașului Beclean.

Apa din bazinul încălzit exterior va avea 30 de grade, non-stop, un avantaj dacă afară nu e atât de cald. Vor funcționa băile sărate, împachetările cu nămol. Prețurile nu se modifică față de anul trecut: 15 lei în timpul săptămânii, 30 de lei în weekend, pentru a echilibra fluxul. Ca noutate, se va amenaja și un centru de vaccinare după ce va exista flux de turiști.

„În satul de vacanță sunt 180 de căsuțe, aproape toate terminate, și 220 de cabane mai mari. Masa se poate servi peste tot, avem terase, bănci, spații pe care le închiriem în fiecare an, investitorii doar își mobilează locațiile și produc, sunt peste 30 de oameni de afaceri. Încurajăm comercianții locali să vină. Avem mii de locuri de parcare, pășunea e imensă și gratuită”, detaliază primarul Nicolae Moldovan.

Festivalul Celtic Transilvania nu se va ține în acest an, încă sunt restricții legate de virus, dar, pentru anul viitor, administrația publică locală și-a propus să organizeze toate festivalurile. “Prin noul proiect, în incinta Băilor Figa vom avea și o scenă în aer liber și spații de joacă pe 1 ha, unde vrem să facem spectacole în fiecare weekend, ca în resorturile din Turcia”, adaugă Nicolae Moldovan.

Proiecte de dezvoltare aflate în implementare

Drumul Gării din Beclean (4,9 milioane euro, stadiu fizic 70%)
Centrul Recreativ Legacy (4,9 milioane euro, stadiu fizic 60%). Va cuprinde bazin de înot cu funcții recreative și de recuperare, bazine de relaxare, bazin de recuperare, bazin cu apă sărată, zone de relaxare și recreere, sală de bowling și fitness, bibliotecă și ateliere recreative.
Centrul Social de Zi (4,9 milioane euro, stadiu fizic 50%). Principalele dotări sunt pistă de biciclete iluminată cu tehnologie led, mobilier urban, loc de joacă pentru copii pe 1 ha, sistem smart WiFi pentru întreaga zonă.

Profilul turistului la Băile Figa

Familii 37,7%
Grupuri de tineri 28,3%
Cupluri 18,9%
Străini 9,4%
Localnici 5,7%

Destinație de excelență EDEN

PBBF se remarcă la nivel european prin frumusețea peisajului și facilitățile de relaxare destinate tuturor vâstelor, obținând locul III în Topul EDEN 2019 – categoria turism de sănătate și relaxare. Prin investiții europene și locale, acesta se dezvoltă an de an. Ceea ce era înainte un câmp gol, azi a devenit o stațiune în adevăratul sens al cuvântului. 200.000 de turiști vizitează anual Băile Figa.

Facilități pentru relaxare

Piscină cu apă dulce. Include un jacuzzi exterior și oferă un spațiu generos pentru toți iubitorii înotului și sporturilor acvatice.
Bazin cu apă sărată. Apa salină are proprietăți terapetutice reumatice și este înconjurată de trei plaje: una cu pietriș fin, una cu nisip și una cu iarbă.

Lacul sărat Cerbul. În partea de jos a complexului, spre liziera pădurii, acesta se află într-un cadru natural deosebit.

Piscină cu apă încălzită. Bazinul are apa la 31-32 grade, astfel că turiștii îl pot folosi pentru relaxare chiar dacă afară vremea este mai rece sau mai capricioasă.

Tobogane subacvatice. Pleacă de la o înălțime de 10 m și au diferite elemente dinamice, cu serpentine, bucle, la bază având o piscină de colectare.

Toboganul uriaș. Oferă senzații tari tuturor iubitorilor de adrenalină și este unul dintre cele mai mari din țară, cu lungime de 140 m și înălțime de 18 m.

Tobogan pentru copii. Sistem de divertisment acvatic cu un tobogan generos care are la bază o piscină de adâncime potrivită pentru copiii care știu înota.

Loc de joacă acvatic. Oferă micuților posibilitatea de a se da pe un tobogan în formă de iepuraș, iar la capăt există un delfin cu jet de apă caldă.

Râul leneș. Una dintre atracțiile principale ale turiștilor – oferă utilizatorilor șansa de a pluti cu un colac, de la toboganul roșu pe după iazul central.

Facilități de cazare

Satul de vacanță. Dacă la început singurele unități de cazare erau hotelurile sau pensiunile din Beclean, destul de puține ca număr, acum au apărut numeroase cabane turistice, pensiuni și o zonă de căsuțe de vacanță.

Facilități de transport. Autovehiculele electrice pe traseul Beclean – Figa sunt cumpărate cu fonduri UE și au frecvență regulată, fiind dotate cu aer condiționat, afișaj electronic al rutei, sistem inteligent de verificare a biletelor, prize pentru telefoane, facilități pentru persoanele cu copii mici sau dizabilități.

Facilități pentru sănătate

Aerosoli salini longitudinali – denumiți ocazional “casă de spini”, au efecte benefice asupra sănătății, similare cu respirația în aerul mării.

Împachetări cu nămol terapeutice – ameliorarea afecțiunilor reumatice, ale sistemului nervos periferic, ale aparatului locomotor, afecțiuni ginecologice.

Aerosoli salini circulari – structura îmbrăcată cu spini elimină apa dintr-o soluție salină prin evaporare și are efect de salină.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Micii producători din Cluj își mută standurile la Mediaș

Articolul următor

Ciprian Dan - al doilea mandat de președinte în bordul ABSL

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share