Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Orașele regionale vor organiza concursuri de verificatori în construcții

Cluj-Napoca, Brașov și Timișoara se numără printre marile orașe ale României nominalizate să organizeze examenele pentru specialiștii din construcții care până acum se țineau numai la București.

Attila Cseke, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și al administrației, a semnat un ordin care va simplifica regimul construcțiilor prin atestarea unor noi experți tehnici și verificatori de proiecte. Aceștia au datoria de a certifica dacă în timpul proiectării și execuției unei construcții au fost luate măsurile necesare privind rezistența mecanică și stabilitatea unei clădiri sau siguranța acesteia în caz de incendiu ori cutremur.

Lucrările nu pot avansa fără aprobarea acestora, dar există o lipsă acută de experți și verificatori, majoritatea celor atestați având peste 70 de ani. Ministrul a subliniat că, în ultimii ani, organizarea examenelor de atestare și certificare a fost blocată de specialiștii actuali, pentru că o comisie de evaluare poate fi alcătuită doar din experții și verificatorii existenți.

“Noul ordin prevede organizarea unei comisii centrale, alcătuite din specialiști în domeniu, care stabilește subiectele examenelor și baremul de corectare, iar o comisie regională va asigura supervizarea examenelor și corectarea lucrărilor. Spre deosebire de reglementările în vigoare, care prevedeau organizarea examenelor numai în București, ele vor fi organizate și în Cluj, Timișoara, Brașov, Iași, Constanța”, spune Cseke.

Ordinul prevede obligativitatea de a organiza două examene pe an începând cu anul viitor, și unul în 2021, cu teste grilă, proba orală fiind eliminată. Examenele vor fi anunțate cu cel puțin 45 de zile înainte și se vor putea înscrie verificatorii cu cel puțin opt ani de experiență în domeniu, din care 3 ani în proiectare, respectiv experții cu 12 ani de experiență, din care patru ani în proiectare. În evidența ministerului sunt numai 18 experți de securitate la incendiu în București și 23 în restul țării, 24 de județe neavând niciun asemenea expert.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lăptarii de la Bonas au ajuns la bursă

Articolul următor

Județele Alba, Bihor și Cluj au încheiat un parteneriat pentru Munții Apuseni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share