Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pasiunea pentru arbuști fructiferi, transformată în business de Ruben Budău

Arădeanul Ruben Budău, nu a uitat de pasiunile copilăriei, pădurea și fructele de pădure, care i-au marcat cu drag tinerețea. Fermierul cu un doctorat în Horticultură și absolvent a două specializări de Silvicultură și Horticultură, în prezent profesor la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea, a încercat să-și transforme pasiunea în business. Și se pare că a și reușit. Dovadă stă spargerea barierei de a-și vinde produsele în marile magazine, în cazul de față Lidl.

Ruben Budău și-a transformat pasiunea în business

Trăind lângă pădure, s-a gândit să dea valoare pământului, cultivând arbuști fructiferi. În prezent deține 10 hectare de teren în satul natal, Bârzești, județul Arad, din care aproximativ 5 sunt cultivate: 2 hectare cu mur, 1,5 hectare cu afin canadian, 30 de arii de coacăz, 1 hectar de cătină și circa 1 hectar cu prun de masă din soiurile Stanley și Anna Spath.

A început cu zmeurul prin 2009, pentru că a simțit nevoia în piață a acestui fruct, dar nu i-a prea reușit. Fermierul nu a renunțat, continuând cu mur, coacăz, afin și prun, cu care a reușit să intre pe piața marilor retaileri.

Am observat că marile magazine cer continuitate, adică să le poți oferi fructe proaspete cu ritmicitate. De anul trecut, am patru soiuri de mur, un soi de afin și unul de coacăz, astfel că pot să ofer produse magazinelor din iunie până în octombrie”, spune Ruben Budău.

O parte din soiurile de mur au fost aduse de la o pepinieră de lângă Londra, fiind pe rod după primul an.

Ruben Budău a observat că românii sunt obișnuiți să le facă pe toate, dar acest lucru nu îi ajută prea mult. El este de părere că fermierul trebuie să se ocupe de fermă, iar marketingul și promovarea să fie lăsate pe seama specialiștilor.

Ferma Bărzani

Ferma Bărzani este în satul natal, Bârzești, județul Arad, aproape de părinți, la poalele Munților Codru Moma.

Ferma Bărzani îl leagă de locurile natale

Ferma aceasta mă leagă de locul natal. Venind din mediul rural, tot timpul am avut dragoste pentru plante, pentru pădure. Acasă, în satul copilariei mele, în anul 2009, am început  activitatea în domeniul silvic și horticol, mai precis am început să îmbin partea teoretică cu partea practică. Personal, am o pasiune deosebită pentru arbuștii fructiferi precum: mur, zmeur, coacăz, cătină, afin canadian, dar și pentru specii pomicole: prun, cireș, migdal sau forestiere: stejar, salcâm, glădiță. Am dat identitate mediului în care mi-am concentrat activitatea și am creat Ferma Bărzani, aici unde cu mândrie port pălăria”, precizează mândru profesorul fermier.

Rubenbudau.ro

Ruben Budău nu se ocupă doar de cultivarea acestor plante, ci și scrie despre ele, dând sfaturi celor care doresc să îmbrățișeze această pasiune. Are chiar și o pagină web: rubenbudau.ro, unde publică tutoriale legate de cultivarea arbuștilor fructiferi și lucrările de întreținere ale acestora.

Motto-ul paginii este unul încurajator pentru cei care doresc să urmeze această pasiune: „Ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să se-mplinească!”.

Spune că lucrările la fermă le realizează cu oamenii din zonă. Livrările din anul acesta sunt întârziate din cauza ploilor, dar speră ca după 20 iunie murele și celelalte fructe de la Ferma Bărzani să fie pe rafturile magazinelor.

Afinul Ruben, omologat în România

Ruben Budău a omologat în 2018 un afin adus din Canada, căruia i-a dat numele său – „Ruben”. Acesta este considerat de către fermier diamantul fermei.

A reușit să intre pe Piața Lidl cu produsele sale

Este un afin deosebit de afinul de cultură pe care îl cunoaștem. Fiind mai dulce, i se spune și pomișorul de stafide. La cultivarea acestuia nu este necesar ca solul să aibă un PH acid. Este cel mai nou arbust și singurul afin canadian omologat și brevetat din România. Plasticitatea ecologică ridicată, precum și valoarea nutritivă a fructelor, productivitatea și perioada timpurie de coacere sunt câteva elemente care pun în valoare arbustul de afin canadian”, explică Ruben Budău.

Certificat Internațional Global GAP

Pentru a putea livra produse de calitate către Lidl, Ruben Budău a obținut pentru produsele sale Certificatul Internațional de Calitate Global GAP. Certificarea Global GAP este un standard internațional acceptat și recunoscut de către retaileri pentru producția primară, fiind utilizat în peste 80 de țări. Principiul fundamental este participarea egală a producătorilor și comercianților în definirea standardelor și a procedurilor de certificare. Scopul principal al GlobalGAP este de a recâștiga încrederea consumatorilor față de modul de producere a alimentelor în cadrul fermelor prin minimizarea efectelor devastatoare ale proceselor agricole asupra mediului, reducerea substanțelor chimice folosite și asigurarea unei abordări responsabile a sănătății și securității lucrătorilor, cât și a bunăstării animalelor.

Certificarea Global GAP pune un mare accent pe igienă, pe informarea muncitorilor și siguranța alimentară. Nu poate intra oricine în fermă. Prin această certificare, fiecare produs are un cod unic inscripționat pe eticheta prin care se identifică producătorul și culturile pe care le are și, foarte important, cumpărătorul are o siguranță că produsele pe care le cumpără sunt sănătoase și respectă norme stricte de siguranța alimentară”, precizează fermierul.

Proiecte de viitor

Pentru viitor, Ruben Budău are în plan construirea unei mici fabrici cu fonduri europene pentru procesarea produselor care rămân în urma comercializării, aici fiind vorba de calitatea a II-a: sucuri, gemuri, fresh, etc. Plus niște spații de depozitare și utilaje noi. Tot ca un plan pentru viitorul mai apropiat este înființarea unei asociații de profil.

În momentul în care ne-am asocia, vocea noastră ar fi altfel auzită. Altfel am putea vorbi și cu marii retaileri. Altfel am putea negocia la achiziția de îngrășăminte. Avem însă o mare problemă: lumea încă are reticență la asociere de pe vremea CAP-ului. Este foarte important ca asociațiile să fie formate din ferme de profil, iar conducerea acestora să fie asigurată de către un manager, nu de către fermieri. Manager angajat pe criterii de performanță”, este de părere specialistul în Silvicultură și Horticultură.

Ruben Budău nu a uitat de prima dragoste, zmeurul cu care a început, și vrea să reia cultivarea acestuia.

Zmeurul este considerat regina fructelor de pădure. Este un fruct grozav, doar că este sensibil și foarte perisabil. Are nevoie de susținere, de multă apă, de îngrijire, dar și prețul este pe măsură, nu scade sub 25 de lei kilogramul. Cu siguranță, gustul unic și culoarea atrage foarte mult, iar când spui zmeură, de cele mai multe ori te gândești la munte”, subliniază fermierul.

Conceptul de U-Pick

Ferma Bărzani, un loc binecuvântat de Dumnezeu

Ruben Budău oferă celor interesați posibilitatea de a veni la fermă și a-și culege singuri fructele – conceptul U-Pick. Astfel, cine dorește, poate veni cu familia să își culeagă fructele la un alt preț de achiziție.

Acest concept se practică de multă vreme în alte țări. Am avut de-a lungul timpului oameni care au venit să vadă strict culturile. Am vizitat și eu multe ferme din țară și din străinătate. M-am întâlnit și cu fermieri foarte reticenți, care nu vroiau să te primească în fermă, fiindu-le frică de concurență. Atunci, mi-am propus că dacă vreodată o să am o fermă, voi permite celor interesați să vină să o vadă”, conchide arădeanul.

DAN BIRTA

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Top ITU governing body to convene for first time in EU-Bucharest

Articolul următor

Clujul a intrat în “Alianța Apusenilor”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share