Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul a intrat în “Alianța Apusenilor”

DCIM100MEDIADJI_0037.JPG

Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat acordul de parteneriat cu Alba și Bihor privind dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni.

Obiectivele vizează amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș / Apuseni”, de pe teritoriul celor trei județe, dezvoltarea și promovarea turistică a zonei Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României” și asigurarea securității turiștilor. Prin proiect se urmărește protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric, a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice.

„Este una dintre cele mai spectaculoase zone turistice din țară. Dezvoltarea și valorificarea la potențial maxim a acesteia va aduce numeroase beneficii celor trei județe incluse, motiv pentru care ne vom implica activ în realizarea obiectivelor propuse”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj.

CJ Bihor va amenaja și moderniza traseul rutier Padiş – Ic Ponor, la limita cu Clujul, și drumul de legătură (continuare a DJ 763) între Alba – Cluj și Bihor, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat în Bihor. CJ Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750, iar CJ Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între cele trei județe din cătun Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat în Cluj.

CJ Cluj a asfaltat 20 km, până la limita cu Bihorul, printr-un proiect pe fonduri europene, urmând să modernizeze alți 15 km. În ceea ce privește dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”, acordul presupune identificarea valorilor turistice comune celor trei județe, realizarea unei rețele integrate de trasee turistice, crearea unui plan de promovare și dezvoltarea în comun a unor produse turistice specifice.

Autoritățile județene vor colabora pentru a valorifica patrimoniul etnografic, folcloric și arhitectura tradițională. Va fi stimulată crearea de produse autentice, vor fi promovate gastronomia locală și produsele meșteșugărești și va fi elaborat un ghid de arhitectură – construire pentru încadrarea în specificul zonei.

Vor fi organizate acțiuni de conștientizare și de informare privind conservarea biodiversității şi a patrimoniului natural în rândul comunităților locale, vizitatorilor și administrațiilor publice locale. Acordul se încheie pe 10 ani și intră în vigoare de la data semnării lui de către reprezentanții celor trei județe.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Pasiunea pentru arbuști fructiferi, transformată în business de Ruben Budău

Articolul următor

Share IT Smart: consultanța - cheia spre sănătatea unei companii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share