Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Drumul de la idee la succes… Allengra Oradea

Orădeanul Raul Junker, fondatorul companiei Allengra, ne demonstrează că între o idee și succes se află, în primul rând, dorința de a încerca. Pe de altă parte, acesta este dovada certă că se pot face afaceri de succes și în România.

 

După absolvirea Facultății de Electrotehnică și Telecomunicații din Timișoara, Raul Junker a plecat în Germania, unde a avut contact cu industria debitmetrelor de apă, lucrând pentru o perioadă la mai multe companii în acest domeniu.

Raul Junker

În 2005 a vrut să perfecționeze produsele la care lucra, înființând propria firmă având ca strategie de bază utilizarea și îmbunătățirea unei tehnologii inovatoare – tehnologia de măsurare a debitului cu ultrasunete, care se bucură de o precizie ridicată și, totodată, de stabilitate pe toată durata de funcționare a produsului. Mai mult, datorită faptului că nu implică componente în mișcare, nu există uzură mecanică în procesul de măsurare, oferind astfel o durată de viață ridicată în comparație cu tradiționalele apometre mecanice.

Allengra se remarcă prin dezvoltarea produselor de la idee, având personal specializat care acoperă necesitățile de dezvoltare electronică și software cât și un departament de proiectare 3D și prelucrare mecanică. Toate produsele proiectate de către echipa de ingineri orădeni sunt transpuse în producția de serie, tot la sediul din Oradea, reprezentând versiuni adaptate în funcție de cerințele clienților.

Colectiv tânăr

 

În prezent, compania are 70 de angajați, media de vârstă fiind de 30 de ani. „Căutăm să selectăm oameni ambitiosi, pe care chiar dacă nu au experiență în domeniu, încercăm să îi formăm profesional, câteodată acest lucru, implicând chiar recrutarea direct de pe băncile școlii”, ne-a declarat administratorul Allengra.

 

Alin Pârcălab

Unul dintre angajați, Alin Părcălab (22 de ani), fost pasionat de jocuri video, a fost selectat în urmă cu patru ani, când nici nu avea Bacalaureatul luat, fiind în prezent directorul Departamentului de Microelectronică. „Atâta timp cât muncești din greu și îți dorești cu ardoare ceva, cu siguranță vei reuși. Șansa oferită de Allengra pentru mine a fost una salvatoare, deoarece majoritatea companiilor caută oameni cu experiență. Mă simt privilegiat că lucrez într-o astfel de companie care se ocupă cu microelectronică și cu dezvoltarea de senzori”, povestește Alin. Acesta lucrează în prezent la un produs revoluționar, un circuit integrat care va fi o soluție comună pentru majoritatea senzorilor și care va influența în mod pozitiv reducerea poluării și consumului de energie.

Magnus Manderbach

Magnus Manderbach, care a fost project manager la compania germană – Viessman, cu care Allengra a colaborat la începuturi, a devenit angajat cu normă întreagă la Allengra, lăsându-și jobul la o multinațională din Germania. Ceea ce l-a atras pe Magnus Manderbach la Allengra a fost reacția rapidă a companiei din Oradea.

Angajarea lui la Allengra este un avantaj, el venind de la o firmă, lider pe piața externă, știe exact cum funcționează și ce exigențe au astfel de companii. „Tot timpul am simțit că împreună cu Allengra vom reuși să implementăm proiecte noi. Românii au un stil de muncă diferit. Nu stau mult pe gânduri. Sunt mult mai dinamici. În Germania procesele de dezvoltare sunt foarte lente”, a precizat Magnus Manderbach.

Anca Lukacs

 

Anca Lukacs, PR al companiei, se ocupă de imaginea și promovarea Allengra, recruiting, precum și de zona de marketing a pieței interne. „Allengra se bazează pe o dinamică intrinsecă și orientarea înspre viitor, fiind focusată pe protejarea resurselor naturale”, spune Ana Lukacs.

Niels Junker, fiul lui Raul Junker, la cei 27 de ani ai săi calcă pe urmele tatălui său. „Pot să spun că am crescut odată cu firma. De la 12 ani, vrând, nevrând, știam tot ce se întâmplă în firmă, cunoscând clienții”, precizează Niels Junker.

 

 

Produse OEM (original equipment manufacturer)

Pentru echipa dinamică Allengra este întotdeauna valabilă provocarea de a integra idei inovatoare în produsele clienților săi. În principal, compania se concentrează pe soluții OEM care îndeplinesc cerințele speciale ale fiecărui client.

Clienții Allengra primesc totul dintr-o singură sursă: de la studii de fezabilitate, până la dezvoltarea propriu-zisă, construcția primului prototip funcțional și în cele din urmă transpunerea în producția de serie.

Companiile de top din industria de încălzire și managementul energiei, cum ar fi Viessmann și Vaillant, producători din industria de cleaning, precum Kärcher, dar și producători din industria alimentară, cum ar fi WMF, instalează deja senzori dezvoltați și produși de către Allengra în produsele lor de gamă superioară.

 

Niels Junker calcă pe urmele tatălui

Producția actuală este de aproximativ 120.000 de senzori ultrasonici și valve inteligente în fiecare an, pentru firme din industria de încălzire, farmaceutică, alimentară și de curățenie.

Până în momentul de față, Allengra a produs și livrat nu mai puțin de 1.000.000 de senzori pentru diverse companii din Europa, în special Germania și caută cu interes extinderea spre alte piețe.

Allengra mai are în teste prototipul unei măști care măsoară consumul de calorii al sportivilor si nu numai.

Limitele se află doar la nivelul minții

Compania s-a bucurat de o ascensiune impresionantă, însă drumul său nu se oprește aici. În momentul de față se află în stadiu de dezvoltare o serie de produse revoluționare.

Un exemplu îl reprezintă un senzor specializat, menit să determine duritatea apei, respectiv concentrația de carbonat de calciu pe baza analizei depunerilor pe o suprafață încălzită. Acest produs va avea o aplicabilitate largă, de la menținerea unei concentrații determinate de carbonat de calciu în apa potabilă, până la prelungirea duratei de viață a electrocasnicelor.

„Limitele există doar la nivelul minții, iar primul pas spre reușită este dorința de a încerca. Acesta este motivul pentru care echipa Allengra alege să gândească îndrăzneț”, subliniază Raul Junker.

În anii următori acesta prevede extinderea proiectelor companiei pe piața americană și chiar asiatică.

O premieră în România

 

În 2015 compania a luat pentru prima dată în calcul posibilitatea dezvoltării propriului circuit integrat (ASIC), o acțiune fără precedent în România.

Echipa a reușit să privească dincolo de orice obstacol, întregul proces însemnând o muncă continuă și intensă, în dezvoltarea unui design care conține blocuri analogice și digitale de o complexitate ridicată, ale cărui roade se vor culege deja în vara anului 2021 când vor fi fabricate primele chip-uri funcționale.

„Nivelul României e mult mai ridicat decât credem. Nivelul oamenilor e mult mai bun decât credem. Trebuie doar să le dai încredere, să-i lași să-și dezvolte propriile idei. Venind din România, de la o școală bună, de la o facultate bună, nu suntem cu nimic mai slabi decât ceilalți. Trebuie să avem mai multă încredere în noi. Nu este nimic ieșit din comun ceea ce am făcut”, conchide Raul Junker.

Dan BIRTA

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișoara și Clujul au generat 25 de miliarde de euro

Articolul următor

Legătura Clujului la Autostrada Transilvania, blocată de autorizația de mediu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share