Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Încă un pas spre Schengen. Reacția ministrului Afacerilor Interne

Parlamentul European a adoptat, astăzi, cu 505 voturi pentru, rezoluția sa referitoare la Raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen. 

 

Într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne se arată că: “Rezoluția reiterează poziția cunoscută a PE privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și prevede expres că: „ținând seama de numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, [Parlamentul] solicită insistent Consiliului să-și onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierele interne; consideră că solidaritatea și responsabilitatea sunt de datoria tuturor și că viitorul spațiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare”.

„Sunt încrezător că vom face pași concreți spre adoptarea cât mai curând a deciziei privind aderarea noastră la spațiul Schengen. România are un rol esențial în arhitectura de securitate a UE. Este nevoie de un just echilibru între obligațiile pe care și le asumă fiecare stat membru UE și drepturile de care beneficiază. După cum bine știți, România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen și continuă să mențină la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislației Uniunii”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Alături de alți membri ai Parlamentului European, raportorul Tanja FAJON (SI/S&D) și comisarul european pentru afaceri interne Ylva JOHANSSON au subliniat necesitatea de a “finaliza” spațiul Schengen, fiind momentul ca Bulgaria, România și Croația să devină parte din acest spațiu unic de libertate, securitate și justiție.

Speranțele ministeriale sunt ca încă din acest an Consiliul să ia o decizie.

Menționăm că votul de astăzi al Parlamentului European vine după solicitarea de la începutul lunii iunie a Comisiei Europene care a cerut Consiliului să dea undă verde „cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen, cuprinsă în noua strategie Schengen a Comisiei Europene.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aeroportul Timișoara are de luni un nou Terminal Sosiri Curse Externe

Articolul următor

The 25th International Passive House Conference

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share