Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Biserică 3D în Șimleu Silvaniei

Biserica Ortodoxă Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din orașul sălăjean poate fi vizitată virtual în urma realizării unei versiuni digitale a lăcașului de cult.

„Turul virtual funcționează și pe telefoanele cu Android. Butonul încercuit face ca imaginea să se vadă pe întreg ecranul. Dacă atingeți săgețile, veți deschide zona următoare a bisericii”, a explicat preotul Cristian Crișan, inițiatorul demersului. Biserica a fost construită pe un teren primit prin reforma agrară, iar fundamentul a fost turnat în anii 1925-1926, pe vremea preotului Alexandru Băieşan şi a epitropului Ilie Rangă, de profesie cofetar, primii ctitori ai lăcaşului de cult.

Alături de cei doi au mai contribuit substanţial şapte persoane venite din Oltenia (agronomi, bancheri, economiști, directori de instituții). Fondurile pentru ridicarea bisericii au provenit în mare de la aceste nouă familii. Lipsa banilor a stagnat lucrarea de ridicare până în 1930, iar finalizarea făcută în trei ani. Zidurile bisericii sunt din cărămidă, primul iconostas fiind sculptat de către meşterul Ioan Pop.

Următoarele lucrări de retencuire şi reparaţiile acoperişului cu tablă zincată survin în 1978. Primul gard temeinic din fier şi fundaţie din beton este gata în 1983. Mozaicul cu hramul bisericii realizat pe frontou a fost terminat în 1992 de către meşterul Alexandru Conţ. Pictura din interior este făcută pe un fond albastru în tehnica fresco de către artiștii Dimitrie Bănică şi Gheorghe Bondoc.

Fostul director al fabricii locale de mobilă Simex, Cristian Bilţ, a donat uşa bisericii, sculptată cu însemnele creştineşti: pâinea, strugurii şi spicele de grâu, iar pentru interior a donat tetrapoade sculptate cu scene biblice, suportul a două icoane valoroase. Exteriorul bisericii capătă înfăţişare nouă în 1996, când este zugrăvit în terasit, iar la intrare este construit un portal de lemn. Cristian Crişan este actualul prelat, venit aici în 2007, în urma concursului organizat de către Episcopia Oradiei.

În timp s-au cumpărat un candelabru pentru Sfântul Altar, o evanghelie cu coperţi aurite, un chivot, un set de vase aurite (disc, potir, linguriţă, steluţă), trusă de împărtăşanie a bolnavilor, vas de miruit aurit, trusa de botez, sfeşnice aurite. Nu au fost uitate nici veşmintele preoţeşti laolaltă cu cele pentru înfrumuseţarea interiorului bisericii. Printre lucrări pot fi amintite instalaţiile de încălzire şi răcire, parchetatul altarului şi soleea.

Un nou iconostas din lemn de tei a început să prindă formă din 2012, prin contribuția Simex și a primăriei. Format de Aron Ciordaş și condus acum de Traian Albu, corul bisericii numără 43 de membri de vârste diferite, ce pot fi auziţi la mai multe evenimente. În cadrul bisericii se are în vedere construirea unui adăpost pentru victimele violenţei domestice, ajutarea copiilor aflaţi în dificultate (absolvenţi de clasa a X-a) pentru finalizarea studiilor şi absolvirea în cele din urmă a liceului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

East Grain are o bază nouă în Bonțida

Articolul următor

Adrian Burcă - Discursul unui peisagism de calitate nu ratează nimic din temele importante ale societății

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share