Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Modificările fiscale de azi pe mâine sunt nesănătoase – Renate Popescu, președinte CECCAR Bihor

Despre profesia de expert contabil și provocările acesteia a vorbit într-un interviu pentru Transilvania Business, Renate Popescu, președintele CECCAR Bihor.

Meseria de expert contabil este o profesie liberală, când ați descoperit că aveți înclinație spre această meserie?

Renate Popescu, președinte CECCAR Bihor

Renate Popescu: Am intrat în profesia de contabil imediat după ce am absolvit Facultatea de Științe Economice la Timișoara. Am fost nevoită să învăț singură să pun în aplicare cunoștințele dobândite în facultate, dar efortul depus mi-a asigurat o bună ancorare în practică. Ca să fii cu adevărat competent într-o profesie, consider că e obligatoriu să cunoști foarte bine toate etapele de lucru, în cazul profesiei mele de la contabilitate primară până la întocmire bilanț contabil și diverse analize de întreprinderi.

Față de începutul carierei dumneavoastră, meseria de expert contabil a cunoscut unele modificări, cum ați făcut față schimbărilor?

Renate Popescu: Au fost într-adevăr importante modificări în ceea ce privește reglementările contabile, dar ca orice profesionist am studiat, mi-am alocat timp pentru a participa la pregătiri profesionale, am relaționat cu colegii mei, am ținut cont de nevoile clienților mei de a crește eficient în business.

Vă rog să punctați câteva momente mai importante din cariera dumneavoastră.

Renate Popescu: Primul moment important a fost acela în care am trecut de la statutul de angajat la cel de profesionist independent. Sunt abordări diferite în practicarea profesiei în calitate de angajat și în calitate de profesionist independent. Alte responsabilități, alt nivel de cerințe privind cunoștințele și abilitățile profesionale și antreprenoriale.

Apoi, bineînțeles, este momentul în care am devenit președintele CECCAR filiala Bihor, care reprezintă o funcție de reprezentare a profesioniștilor contabili în fața instituțiilor publice și a mediului de afaceri.

Schimbările legislative din domeniul fiscal sunt foarte frecvente, cum reușiți să țineți pasul cu ele?

Renate Popescu: În profesia de contabil cele mai multe modificări sunt în sfera fiscalității și, referitor la acest aspect, consider că aplicarea modificărilor din sfera fiscală de azi pe mâine, este o practică nesănătoasă și de cele mai multe ori dă peste cap toate prognozele antreprenorilor. Au fost publicate în ultimii ani modificări ale Codului fiscal în ultimele zile din an, cu aplicare de la 1 ianuarie anul următor. Extrem de nesănătos în primul rând pentru contribuabilii antreprenori, care își construiesc bugete pe baza unor reglementări valabile la acea dată.

Expertul contabil este ca o punte de echilibru între Fisc și client. Este greu să mențineți acest echilibru?

Renate Popescu: Nu este greu deloc, dacă profesionistul contabil câștigă încredea clienților săi. Un bun contabil are grijă de clienții săi prin asigurarea permanentă a unei optimizări fiscale, prin prezentarea corectă a performanței companiei în situațiile financiare. Pentru că informația contabilă transpusă în balanța contabilă și în bilanțul contabil este cea care are cea mai mare importanță față de terți (parteneri de afaceri, bănci, etc). Membrii noștri au obligația de a efectua anual pregătirea profesională, fiind în permanență informați cu privire la noutățile apărute, la proceduri, tehnici și metode aplicabile în diverse tipuri de lucrări pe care le efectuează în calitate de expert contabil.

Cum ar trebui să decurgă relația ideală dintre un expert contabil și client?

Renate Popescu: Relația ideală dintre un expert contabil și clienții săi se bazează în primul rând pe încredere, confidențialitate și respect. Încrederea în profesionalismul contabilului, în amprenta sa pozitivă asupra activității companiilor și a rezultatelor financiare. Confidențialitatea, care consider că este o cerință de căpătâi în profesia de contabil, pentru că nici un antreprenor nu dorește ca informațiile privind businessul său să fie cunoscute de terți, în special de concurență. Respectul în derularea contractului, care trebuie să fie reciproc. Este o satisfacție pentru un profesionist contabil care știe că este apreciat și respectat de către clienții săi. Onorariile plătite unui bun contabil sunt recuperate de companie prin performanța financiară pe care o atinge și prin plata impozitelor la buget optimizat, prin accesarea facilităților oferite de guvernanți, iar toate acestea sunt rezultatul muncii și pregătirii expertului contabil.

De ce trebuie să țină seama un antreprenor când își alege contabilul?

Renate Popescu: Primul demers pe care trebuie să îl facă un antreprenor atunci când apelează la serviciile unui contabil (expert contabil sau contabil autorizat) este să ceară acestuia să îi facă dovada că este membru CECCAR, pentru că am întâlnit foarte multe situații în care antreprenorii nu fac aceste verificări și colaborează cu persoane care prestează ilegal serviciile contabile. Bineînțeles că mă refer la cazul în care contabilitatea este externalizată, respectiv compania nu are departament de contabilitate. Iar angajarea cu o oră pe lună ce poate să spună despre calitatea serviciilor contabile primite? Fără să mai vorbim de taxele pe care le plătește compania. Dacă doresc externalizarea serviciilor contabile, recomand antreprenorilor să angajeze serviciile unui expert contabil (sau contabil autorizat care poate efectua lucrările contabile până la nivel de balanță).

Care a fost cea mai mare provocare a carierei dumneavoastră?

Renate Popescu: Funcția de președinte CECCAR filiala Bihor este cea mai mare provocare a carierei mele de expert contabil. Pentru că a venit cu o mare responsabilitate în primul rând față de colegii mei. Îmi doresc să se contureze cât mai fidel importanța organismului nostru profesional, care prin membrii săi poate aduce un plus de valoare în mediul antreprenorial.

Din exterior, meseria de expert contabil pare monotonă, ce le-ați recomanda tinerilor care doresc să urmeze această profesie? Ce calități ar trebui să aibă?

Renate Popescu: Contabilitatea nu este deloc monotonă dacă ai un portofoliu de clienți din domenii diferite de activitate, dacă ești pregătit pentru a efectua și alte lucrări cum sunt: expertize contabile judiciare și extrajudiciare, fuziuni, divizări, evaluări de întreprinderi, salarizare, consultanță pentru management etc. Se poate realiza o varietate de lucrări în domeniul nostru.

Digitalizarea și noile tehnologii sunt folosite și în contabilitate. Cum reușiți transformarea provocărilor noilor tehnologii în oportunități de ordin practic, operațional?

Renate Popescu: Digitalizarea este un fenomen care are loc în toate domeniile de activitate. În profesia de contabil digitalizarea este bine venită atâta vreme facilitează procesarea informațiilor financiar contabile, cât elimină statul la cozi pentru depunerea de declarații, posibilitatea de transmitere pe cale electronică a acestora, acceptarea semnăturii electronice pe documente. Dar, oricât de performante sunt softurile contabile, raționamentul profesional nu poate fi înlocuit de acestea.

Sunteți și președintele CECCAR Bihor, una dintre cele mai importante filiale CECCAR din țară. Ce puteți să-mi spuneți despre rezultatele și implicarea CECCAR Bihor la nivel local și național?

Renate Popescu: CECCAR este un organism profesional care este permanent consultat de către instituțiile statului, este prezent în comisii de specialitate atât în țară dar și la nivel mondial. Accountancy Europe – organizația care reprezintă interesele profesiei contabile la nivel european – a avut în perioada 2019-2020 în funcția de președinte pe dl. Florin Toma, expert contabil, membru CECCAR. Dl Robert Șova, președintele CECCAR România asigură o foarte bună reprezentare a profesiei prin implicarea membrilor CECCAR în diverse comisii de lucru la nivel european, dar și promovarea profesiei în România. Sunt implicată activ în elaborarea și transmiterea propunerilor legislative, împreună cu colegii mei și cu organizațiile antreprenoriale bihorene. Am spus și cu altă ocazie, am făcut și voi face toate demersurile necesare pentru recunoașterea și aprecierea importanței pe care profesia de contabil o are în comunitatea economică.

Ce demersuri face CECCAR Bihor pentru atragerea de noi profesioniști contabili?

Renate Popescu: CECCAR are relații vechi de colaborare cu instituțiile de învățământ, liceal și universitar. Suntem implicați în diverse proiecte cu Facultatea de Științe Economice din Oradea, care constau în implicarea cadrelor didactice universitare în pregătirea stagiarilor noștri, dar și implicare cabinetelor și firmelor de contabilitate în practica studenților.

În încheiere doresc să aduc la cunoștința cititorilor Revistei Transilvania Business că în anul 2021, Corpul Experților Contabili și a Contabililor Autorizați din România împlinește 100 de ani de existență, prin aceasta fiind subliniată și istoric importanța profesiei noastre.

ContaȚi pe Noi. ContaȚi cu Noi. De 100 de ani!”

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primul târg de locuri de muncă după pandemie, organizat la Oradea

Articolul următor

Agro Transilvania își modernizează hala de marketing

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share