Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum se colectează selectiv deșeurile în Ardeal. Sălaj vs Bihor

În timp ce în județul Sălaj, doar câteva orașe colectează deșeurile pe patru fracții, în Bihor acest lucru se face în 95% din întreg teritoriul.

O analiză prezentată de consilierul județean Nicolae Olar arată că autoritățile locale din Sălaj mai au încă de muncit în a pune la punct strategia colectării selective a deșeurilor menajere. Potrivit datelor furnizate de fiecare unitate administrativ teritorială şi publicate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, în acest județ doar 22 de UAT-uri asigură colectarea selectivă pe cel puțin patru fracții.

Sălajul are în componenţa sa 61 de localităţi responsabile de asigurarea colectării corecte a deşeurilor solide în comunităţile lor. Șapte dintre localităţi, care sunt în mediul rural, nici măcar nu au furnizat datele privind modul de colectare a deşeurilor: Sălățig, Dobrin, Băbeni, Ip, Pericei, Vârșolț, Românași. În trei din patru orașe colectarea se face pe patru fracţii (Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei).

În majoritatea județului deşeurile sunt colectate amestecat. 30 de comune colectează doar două fracții (umed și uscat) iar alte două (Meseșenii de Jos și Poiana Blenchii), o singură fracție. “Autoritățile locale, adică primăria și consiliul local, au obligația de a organiza serviciul de salubrizare într-un oraș sau o comună.

În multe locuri în care se colectează separat, adică se strâng numai două fracții, în loc de cele patru obligatorii. Motivația este că ,,se va face o separare ulterioară a materialelor reciclabile pe banda de sortare”. Această portiță găsită și tolerată de autoritățile locale este nerecomandată de către specialiștii în reciclare”, remarcă autorul raportului.

Indicații de la sălăjeni pentru operatori

“Administrațiile să dea încă un tomberon cu capac portocaliu la toți, mai ales pe sate, și să îi anunțe pe oameni: capac verde sau negru – deșeuri, capac portocaliu – plastice și hârtie. Nu cred că oamenii n-ar fi mai selectivi dacă ar avea posibilitatea”, “Aceste pubele aduc costuri în plus cetățenilor, trebuie cumpărate de cineva. Ideea e că în prezent operatorii de colectare ar trebui să distribuie saci pentru deșeurile reciclabile, însă nu știu cât de des fac asta, e o problemă”, au opinat locuitorii din Sălaj.

“Forța de muncă folosită pentru separarea deșeurilor aduce costuri suplimentare pentru cetățean și administrațiile locale, iar materialele reciclabile amestecate se pot contamina reciproc (hârtia se murdărește de resturile lichide din sticle și doze), scăzând calitatea produsului finit. În plus, populația își pierde motivația de a sorta corect, având impresia că „oricum se ia totul împreună”.

Comparativ, în Bihor peste 95% dintre UAT-uri colectează cel puțin patru fracții. Probabil, în viitorul cât mai apropiat, administraţiile locale vor înţelege că selectarea deşeurilor este o soluţie pentru viitor, iar mediul înconjurător şi sănătatea oamenilor nu vor mai fi puse în pericol”, este concluzia raportului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Piața Mică din Sibiu se eliberează de mașini: rămân doar locurile pentru rezidenți

Articolul următor

Opinie: Miza mare este de a nu lăsa sistemul financiar să aibă o evoluție tip free banking

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share