Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Discriminarea elevilor din sistemul privat în acordarea burselor de performanță: INACO a sesizat Avocatul Poporului

Elevii care obțin rezultate foarte bune la învățătură, la olimpiadele școlare sau în cadrul competițiilor naționale sportive obțin burse de performanță sau de merit doar dacă aparțin sistemului de învățământ preuniversitar de stat, conform legislației în vigoare.

În pofida efortului și a rezultatelor excepționale obținute de către elevii care au ales să învețe în sistemul privat, care concurează cu cei din învățământul de stat în aceleași competiții naționale școlare sau sportive, ei nu beneficiază de burse de performanță sau de merit. Asociația neguvernamentală INACO – Inițiativa pentru Competitivitate a sesizat Avocatul Poporului cu privire la această formă profundă de discriminare a elevilor cu performanțe școlare sau în sport identice, ȋnscriși ȋn unități private de ȋnvățământ.

„Rezultatele foarte bune la carte și performanțele sportive trebuie recunoscute și prețuite indiferent de apartenența elevilor la sistemul de stat sau privat. Mă gândesc explicit la interesul superior al copiilor, la egalitatea de șanse și nediscriminarea acestora, la faptul că drepturile lor trebuie garantate, iar libertatea de opțiune ȋn alegerea formei de ȋnvățământ trebuie respectată, fără a le fi viciate drepturile. Mă refer aici la legea nr. 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, dar și la art. 16 din Constituția României, care ne cheamă să fim atenți la faptul că cetățenii sunt egali ȋn fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. CEDO întărește convingerea noastră în art. 14, în care se interzice discriminarea sub orice formă. Tratamentul egal al elevilor din învățământul de stat și a celor din particular este pasul necesar pe care societatea românească îl merită după mai bine de trei decenii de la Revoluție, iar statul să înceteze să ne mai spună că doar performanțele celor din învățământul de stat contează pentru el”, susține Andreea Paul (poza principală), președintele Asociației INACO.

INACO este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Vodafone România a obținut venituri din servicii de 191 milioane euro în trimestrul 2

Articolul următor

Parteneriat internațional la Sibiu pentru realizarea programului Anii Drumeției

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share