Rămasă fără circulație pe liniile de tramvai de ani buni de zile, Reșița, noua campioană a atragerii de fonduri europene, este la un pas pentru reintroducerea în circulație a acestui mijloc de transport în comun. Din păcate, ambele oferte care au fost depuse pentru realizarea unui prim tronson din linia de rulare a tramvaiului au fost respinse. În urma analizei s-a constatat că prețurile cerute de cele două asocieri de firme interesate depășesc valoarea estimată inițial.
Bătălia pe proiect s-a dat între doi dintre cei mai importanți constructori din domeniu, ei depunând oferte la finalul lunii aprilie: Strabag și Alstom. Proiectul presupunea realizarea a circa 4 kilometri, pentru care prețul estimat era de aproximativ 81,3 milioane de lei. Potrivit unei informări emise astăzi de Primăria Reșița, cei doi ofertanți au înaintat costuri mult mai mari, astfel că ofertele lor au fost respinse.
„În urma evaluării ofertelor depuse de către cele două asocieri de firme ai căror lideri sunt STRABAG ȘI ALSTOM s-a constatat că acestea depășeau valoarea estimată a investiției, motiv pentru care, în conformitate cu Legea nr. 98/2016, art. 215 alin. (4) litera e), procedura de achiziție a fost anulată automat de către Sistemul electronic de achiziții publice.”, au anunțat reprezentanții primăriei reșițene.
Operațiunea nu se oprește aici, și Primăria Reșița dorește relansarea licitației, iar aceasta va include și componenta „Înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport, inclusiv implementarea Sistemului automat de taxare, a Sistemului de Management al Flotei și crearea Sistemului de Informare Dinamică a Călătorilor în stații și în vehicule”.
„Prin această abordare se vor putea realiza concomitent toate lucrărilor de reabilitare a infrastructurii de tramvai și a lucrărilor rutiere, cuprinse în Planul de Mobilitate al Municipiului Reșiței.”, mai spun reprezentanții Primăriei.
Proiectul are valoare totală de aproape 35 de milioane de euro și termen de finalizare data de 30 noiembrie 2023, fiind derulat de Primăria Reşiţa din fonduri europene pentru „Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița, Faza 1 și Faza 2”.
Faza 1 a proiectului presupune construcția a 3,7 kilometri de cale dublă de tramvai şi a instalației de cabluri de alimentare, amenajarea a şapte stații de tramvai moderne – cinci de tip median şi două cu peroane laterale, pentru asigurarea unor condiții de așteptare în siguranță, cu facilități de informare și acces, precum şi construcția unui depou pentru tramvaie. Iar în Faza 2, pe lângă construirea a 9,3 kilometri de cale de rulare simplă, cu instalaţiile aferente şi nouă staţii, vor fi reabilitate pasajele Doman și Libertății şi va fi amenajată infrastructura adiacentă de mobilitate urbană: carosabil modernizat, piste pentru biciclişti, trotuare şi zone pietonale, parcări şi zone verzi.