Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Noul terminal sosiri curse externe de Aeroportul Internațional Timișoara a fost deschis de o cursă Lufthansa

Cursa aerienă Lufthansa Munchen – Timișoara, a fost prima operată pe noul terminal de sosiri externe al Aeroportului Internațional Timișoara. Lucrările au fost finalizate, toate aprobările primite, iar acum pasagerii care sosesc la Timișoara pot beneficia de servicii la cel mai înalt nivel, finanțarea investiției fiind făcută, în mare parte din fonduri europene nerambursabile.

Noul terminal pentru sosirea pasagerilor de pe cursele externe este, de joi, oficial funcțional. Acesta oferă acum, în condiţii funcţionale optime, operarea unui flux de 540 de pasageri concomitent, respectiv 3 curse aeriene. De asemenea, va permite o creştere viitoare a traficului aerian regional la aproximativ 3 milioane de pasageri pe an, la AIT.

Construcţia are o suprafaţă desfăşurată de 4.383 mp, are 10 filtre de control la intrarea în ţară ale Poliţiei de Frontieră şi un sistem optimizat de control vamal. Valoarea totală a contractului de finanţare (inclusiv TVA) este de 30,349 milioane de lei, din care 13,273 milioane de lei au fost fonduri europene nerambursabile, 2,342 milioane lei au fost asigurate prin bugetul de stat, iar suma de 14,733 mil. lei s-a asigurat din fonduri proprii ale aeroportului.

”Ideea unul nou terminal sosiri externe a fost generat în 2016, când se estima o creștere foarte mare de pasageri, exponențială practic, a numărului de pasageri pe cursele externe. Noi am avut la un moment dat o creștere de 42 la sută, aproape 50% de la un an la altul. Noul terminal a fost gândit să se realizeze din banii proprii, cu zece milioane de lei. Ne-am dat seama, la un moment dat, că acest lucru nu este posibil, și atunci am lucrat intens pentru a obține fonduri europene nerambursabile. Este singurul program care face investiții pe aviația civilă. Deci dacă noi nu vom folosi acești bani pe acest ciclu de finanțare, alții nu se vor mai aloca”, a spus Daniel Dinu, directorul de investiții din cadrul Aeroportului Internațional Timișoara.

Proiectul de investiţii ,.Construire Terminal – Sosiri Curse Externe Pasageri” a fost primul proiect la nivel național aprobat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014- 2020,

Acum viitorul va presupune o investiție mult mai mare, ne referim la un nou terminal pentru plecările de pasageri curse externe, o investiție de câteva zeci de milioane de lei, cu mult peste ce a însemnat terminalul sosiri. Oficialii AIT apreciază că acesta ar putea fi gata chiar în 2023.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fondurile forestiere fără un administrator autorizat produc cele mai multe infracțiuni din domeniul silvic, în zona de vest a României

Articolul următor

Lucrările de reintroducere a liniei de tramvai în Reșita mai așteaptă. Ofertele Strabag și Alstom, refuzate de primărie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share