Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Învățământul dual, necesar pentru dezvoltarea economică a județului Bihor

VoHub– coaliția pentru promovarea învățământului profesional dual în România în partenerat cu Consiliul Județean Bihor și Asociația Firmelor Bihorene a organizat mar’i, 3 august, 2021, conferința Învățământul profesional dual – direcții și strategii”. Evenimentul a fost organizat la sediul Prefecturii Bihor, cât și online.

Scopul evenimentului a fost de a promova învățământul profesional în sistem dual prin identificarea, alături de factorii decidenți din România, nevoilor tuturor actorilor scenei educaționale implicați în aceasta formă de învățământ, de a găsi soluții prin care să se reducă rata de abandon școlar și de a oferi factorilor de decizie o nouă perspectivă asupra școlii profesionale.

În cadrul conferinței a fost prezentată situația actuală a învățământului profesional dual din România, și în mod deosebit din partea de vest a țării, și s-a încercat găsirea unor direcții și stabilirea unor strategii comune pentru stimularea și promovarea acestei forme de învățământ atât de necesară pentru accesul pe piața muncii a unui personal calificat în mod profesionist.

Îmbunătățirea învățământuui dual înseamnă pentru noi, ca administrație județeană, o componentă importantă în dezvoltarea economică în viitorea perioadă. La Consiliul Județean Bihor avem în lucru dezvoltarea a patru parcuri industriale și trebuie să pregătim în paralel și instruirea forței de muncă. Noi am avut întâlniri cu antreprenorii, de partea cu învățământul dual se ocupă colegii noștri de la Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), care are în derulare un proiect important pe această temă. Mai mult, între CJ Bihor și Primăria Oradea am încheiat mai multe protocoale de colaborare, care vor avea ca efect o dezvoltare integrată a acestui tip de învățământ. Datoria noastră este să creăm un concept favorabil a acestor locații de învățământ, care să vină în întâmpinarea antreprenorilor 100%”, a precizat Călin Gal, vicepreședintele CJ Bihor.

Potrivit Ministerului Educației, procentul de inserție pe piața muncii a absolvenților acestui sistem de învățământ dual este de 52,84%. În 2017 – 2018, anul în care a fost implementată la nivel național Metodologia de organizare și funcționare a învățământului dual, erau 1.947 de absolvenți certificați pentru 39 de calificări profesionale din 12 domenii, pregătiți în colaborare cu 235 de operatori economici.

Numărul operatorilor economici implicați a ajuns în prezent la 865, iar în anul 2021-2022, potrivit planului de școlarizare, numărul absolvenților va crește la aproximativ 6.000.

Printre participanții la conferința „Învățământ profesional dual – direcții și strategii” s-au numărat Anca Dragu – președintele Senatului României, Maria Manea – secretar de stat în Ministerul Educației, Daniela Nicolescu – secretar de stat în Ministerul Economiei, Dan Octavian – președintele Asociației Firmelor Bihorene, Alina Silaghi – directorul ADLO, Bekesi Csaba – directorul AJOFM, Ștefan Pălărie – președintele Coomisiei pentru muncă, familie și protecție socială în Senatul României și Rareș Voicu, președintele Consiliulului Elevilor din România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Terminal intermodal de 10 milioane de euro construit la Episcopia Bihor – Oradea

Articolul următor

„Cadranul Magic”: UiPath este lider mondial în roboți software și în 2021

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share