Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primul Forum dedicat sectorului Real Estate din Republica Moldova

Pe  data de 3-4 septembrie 2021, Republica Moldova va organiza primul eveniment dedicat sectorului imobiliar, care va reuni toți factorii de decizie din domeniu.

Moldova Real Estate Forum, organizat de Agenția de Investiții „Invest Moldova”  în parteneriat cu Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei (GIZ),  va reuni instituțiile guvernamentale relevante, partenerii strategici, investitorii, dezvoltatorii imobiliari și comunitatea de afaceri, oferindu-le oportunitatea de a participa la sesiuni de discuții, de networking, pitching și întâlniri one to one. Prima zi a forumului va fi dedicată discuțiilor despre sectorul nerezidențial, iar cea de-a doua – sectorului rezidențial. Evenimentul este menit să scoată în evidență Moldova ca o destinație atractivă de investiții, abordând astfel de subiecte cum sunt soluțiile tehnologice imobiliare, oportunități imobiliare industriale, construcțiile inteligente, viitoarele construcții urbane etc.

Piața imobiliară în Republica Moldova și-a început dezvoltarea după anul 1993, odată cu trecerea de la sistemul economic centralizat, la economia de piață și cu adoptarea Legii privatizării fondului de locuințe. Piața a înregistrat în ultimii ani prepandemici o creștere stabilă, dublându-se practic comprativ cu anul 2017, sectorul imobiliar s-a dovedit a fi unul cu un mare potențial de dezvoltare, care oferă oportunități atractive investitorilor.

Pandemia și-a pus amprenta asupra sectorului și a dus la creștere  a numărului de tranzacții în domeniul rezidențial și o cere in expansiune a spațiilor logistice și industriale.

 

Care sunt, așadar, avantajele pieței imobiliare din Moldova?

Preț mic pe petru pătrat

Chișinău oferă un preț mai mic pe metru pătrat decât multe capitale din Europa, intrând în top 10 locuri unde poți cumpăra proprietăți ieftine. Prețul mediu per metru pătrat a atins cel mai înalt punct în 2019, când s-a ridicat la 533 de euro, însă din cauza pandemiei a scăzut în 2020 până la 506 euro.

Creșterea economică susținută

Moldova a înregistrat în ultimii ani o creștere economică continuă, cu valori de peste 4% în 2016-2018 și de 3.6% în 2019. Deși afectată de pandemie, putem susține că țara demonstrează un potențial economic considerabil și, odată depășită criza, își va reveni rapid la ritmurile prepandemice de creștere.

Relații bune cu Uniunea Europeană

De la semnarea Acordului de Asociere în 2014, Moldova se bucură de beneficiile legăturilor strânse cu statele membre. Pe lângă avantajele economice, asocierea cu Uniunea Europeană oferă o anumită siguranță în ceea ce privește supremația legii și standardele democratice, condiții obligatorii pentru orice investitor,

Condițiile mai bune de creditare

În ultimii ani, băncile comerciale au arătat o mai mare deschidere în acordarea creditelor ipotecare, fenomen însoțit și de micșorarea semnificativă a dobânzilor pe piață, dar și de derularea cu success a programului guvernamental Prima Casă. Ca rezultat a crescut semnificativ volumul creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice.

Migrația internă

Fluxul constant de persoane și de resurse către Chișinău a avut un impact pozitiv asupra capitalei, ducând și la o creștere a cererii pentru locuințe noi, în 2019 cu 40 %.

Toți factorii de mai sus sunt o dovadă clară a faptului că piața imobiliară din Republica Moldova oferă oportunități semnificative potențialilor investitori.

Evenimentul se va desfășura în format hybrid, în Chișinău, Republica Moldova pe data de 3-4 septembrie, iar înregistrarea poate fi făcută accesând www.refmoldova.com.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Poland Today: Back to Business in Cannes

Articolul următor

SPEEDWELL finalizează RECORD PARK Offices și refinanțează împrumutul BRD

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share