Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parteneriat între Muzeul Țării Crișurilor și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Numismatica este una din științele care ajută la o mai bună înțelegere a epocilor istorice, mai ales a Antichității și Evului Mediu.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea deține o colecție relevantă de numismatică, valorificată prin expoziții și articole publicate în reviste de specialitate și presă, așa încât publicul larg să descopere și să înțeleagă valoarea pieselor și istoriile pe care le transmit.

Prin urmare, pentru o mai bună exactitate a cercetărilor, MȚC are în derulare o colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru studierea metalografică, cu aparatură de specialitate, a obiectelor deținute. Această colaborare este activă de mai mulți ani, cu rezultate relevante. În acest sens, muzeul pune la dispoziție materialul numismatic, care urmează să fie investigat prin mijloace tehnice, precum și informația științifică legată de respectivele piese.

Investigațiile asupra compoziției obiectelor din metal este făcută de UTCN prin Laboratorul de Arheometrie – o structură de cercetare dedicată studiilor interdisciplinare inginerie-istorie. Măsurătorile sunt de natură electrică, investigațiile de material pe artefacte istorice, atât de suprafață, cât și de profunzime, fiind menite să determine compoziția acestora. Ele nu afectează structura și integritatea obiectelor. De pildă, stabilirea exactă a alcătuirii unei monede poate diferenția originalul de un fals și ne arată care era nivelul cunoștințelor privind prelucrarea metalelor.

Rezultatele obținute în urma conlucrării între cele două entități urmează să fie valorificate prin prezentări în cadrul unor sesiuni de comunicări științifice, cât și prin articole în volume de specialitate, așa încât publicul să aibă acces la ele.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Încep lucrările de reabilitare a Cabanei de la Vadu Crișului cu fonduri RO-HU

Articolul următor

Parc de agrement pe 4 hectare construit cu fonduri europene la Carei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share