Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Peste 18.000 de vizitatori au trecut pragul Casei Darvas La – Roche într-un an

În cadrul evenimentului „Joia la Darvas” de joi, 19 august, a fost evocată împlinirea unui an de zile de la deschiderea pentru public a Casei Darvas La –Roche, aceasta fiind cel mai frumos simbol Art-Nouveau al orașului Oradea.

În cele 12 luni de la deschidere, Casa Darvas – La Roche s-a bucurat de 18.016 vizitatori, din care: 15.623 de turişti pe bază de bilet, 717 de participanţi în programul de gratuitate pentru cazări la hotelurile din Oradea şi 1.675 de vizitatori în cadrul evenimentului „Noaptea muzeelor”. Cu această ocazie a fost lansat și programul „Voluntar în timp”, având în vedere că tema serii a fost implicarea şi promovarea tinerilor în tururile ghidate despre orașul Oradea. Evenimentul a fost moderat de Angela Lupșea – director executiv Oradea Heritage. Prezent la eveniment, viceprimarul Arina Moș a oferit tinerilor prezenți volumul III din „Povestea Palatelor Orădene”.

„Marcăm, acum, un an de la deschiderea acestui minunat obiectiv turistic. Le mulţumim pe această cale tuturor celor care ne-au trecut pragul, care au participat la evenimentele noastre şi celor care ne-au lăsat un mesaj în cartea de impresii. Casa Darvas – La Roche a găzduit în ultimul an atât evenimente pentru instituţii publice, cât şi pentru entităţi private, a devenit un spaţiu select pentru oficierea căsătoriilor, iar publicul se bucură de activităţile ce se desfăşoară în grădina şi terasa casei sau în spaţiile interioare”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Invitații serii de joi au fost doi tineri din Oradea, Alex Trandafir – student la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, ghid de turism în Oradea din 2018 și Mircea Pascovici – elev la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, pasionat de istorie și antichități.

Aceștia s-au cunoscut în urmă cu un an și jumătate prin programul pentru tineret „Edubiz”, atunci când, observând pasiunea lui Mircea pentru istorie, Alex l-a invitat să facă ghidaje în Oradea alături de el.

Viceprimarul Oradiei, Arina Moș

Casa Darvas – La Roche și-a deschis porțile pentru vizitatori din 20 august 2020, după un amplu proiect de restaurare menit să îi redea frumusețea și gloria de altădată. Vila, construită în stilul Secession vienez, a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală impresionantă, care acum găzduiește expoziții dedicate interioarelor orădene „La Belle Epoque”, proiecții de tip video mapping, dar și spații pentru ateliere de manufactură ale artiștilor locali, săli de conferință și spații pentru evenimente. Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima orașului și un spațiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.

Vila Darvas – La Roche a fost construită în perioada de ascensiune a burgheziei mici și mijlocii (comercianți, industriași, bancheri, înalți funcționari) la Oradea între 1909-1912, care formau o pătură socială dinamică, înstărită și educată.

După moartea proprietarului Vilei Darvas, în 1913, imobilul a fost scos la vânzare de mai multe ori, noii proprietari fiind antreprenori, comercianți și avocați, membrii elitei orașului, dar ei au dispărut din istoria vilei, fără să fi rămas informații despre stilul lor de viață. Expoziția dedicată interioarelor orădene „La Belle Époque” reconstituie mediul ambiental burghez din Oradea. Obiectele (mobilierul, obiectele decorative, documente) prezente în cadrul expoziției au fost caracteristice locuințelor burgheze în vilele și palatele construite în stil Art Nouveau.

Total
1
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

A fost finalizat drumul județean dintre Remeți și limita cu județul Cluj

Articolul următor

Noutăți de la CFR Călători: Biletele pentru ruta București Nord - Aeroport Henri Coandă se pot cumpăra din aplicația mobilă

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Total
1
Share