Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Complexul de la Gorgana devine obiectiv turistic

Județul Sălaj a preluat complexul monumental din Sânmihaiu Almașului pe care vrea să îl valorifice în scop turistic.

Complexul va fi restaurat și pus în valoare, după ce în ultima ședință a Consiliului Județean (CJ) Sălaj, consilierii au votat trecerea sa în domeniul public al județului. Operă a sculptorului clujean Aurel Terec, monumentul este amplasat la poalele Dealului Gorgana, pe Drumul Național nr. 81, între Zalău și Cluj-Napoca, în locul în care s-a stins din viață, în 1864, cărturarul și revoluționarul Simion Bărnuțiu.

“Monumentul de la Gorgana a ajuns într-o stare avansată de degradare, inscripțiile și elementele constructive fiind vandalizate. Nu puteam asista pasiv la distrugerea acestui obiectiv dedicat ideologului revoluției pașoptiste din Transilvania, și din respect pentru marele nostru înaintaș.

Am făcut demersuri necesare pentru a-l trece în domeniul public al județului, implicit, în administrarea CJ. Pentru punerea în valoare a monumentului și valorificarea lui în scop turistic, urmează să îl reabilităm, să montăm panouri informative și să amenajăm parcarea”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.

Inaugurat în 1981, ansamblu monumental cuprinde semnul comemorativ, sub forma unui monument din piatră, de 3 m, aflat deasupra Fântânii Teiului din care Simion Bărnuțiu a băut apă; Podul Unirii, ce leagă malurile pârâului Gorgana; Fântâna Permanenței – un cub de piatră așezat la capătul dinspre șosea al aleii, în care curge apa adusă prin conducte din Fântâna Teiului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Industria brașoveană și-a crescut cifra de afaceri cu aproape 40% în primul semestru

Articolul următor

Clujul va avea avion de Chișinău

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share