Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Premierul: Barajul Runcu va fi un pas spre independența energetică a țării

Finalizarea Barajului Runcu va asigura alimentarea cu apă pentru jumătate din Maramureș și va avea utilitate energetică, afirmă premierul Florin Cîțu.

Asigurarea independenței energetice a României este unul dintre principalele obiective ale guvernului, fiind un obiectiv major, de importanță strategică, ce poate fi realizat prin dezvoltarea proiectelor de producere a energiei și dezvoltarea rețelei de gaz și a rețelei de energie electrică, a menționat oficialul, în cadrul unei vizite în județul Maramureș.

”Finalizarea barajului este un proiect de investiții foarte important pentru Maramureș și pentru România, care va avea beneficii majore atât pentru zonă, cât și pentru întreaga țară. Odată finalizat, va avea funcționalitate multiplă, va asigura alimentarea cu apă pentru jumătate din locuitorii județului Maramureș şi, un aspect foarte important, va avea utilitate energetică”, a spus Cîțu.

Administrația Bazinală a Apelor Someș-Tisa derulează un proiect care va asigura alimentarea cu apă potabilă a 20 de localități din zona Maramureșului, dar și producție de energie electrică. S-au realizat excavații și aducerea la secțiune a galeriei evacuatorului de ape mari, dar și lucrări la voalul de etanșare, umpluturi în corpul barajului.

Suma alocată în acest an este de 20 de milioane de lei, provenită de la bugetul de stat și din credite rambursabile. La finalizarea barajului Runcu, va crește gradul de apărare în caz de inundații a populației și a obiectivelor socio-economice, situate pe râurile Mara şi Iza. Acesta va asigura și suplimentarea debitelor necesare alimentării cu apă potabilă și industrială a zonelor Baia Mare și Baia Sprie.

În același timp, va deveni principala sursă de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat pentru 20 de localități situate de-a lungul celor patru râuri (Iza, Mara, Vișeu și Tisa), inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmației. Acumularea Runcu va avea și utilitate energetică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cel mai mare beneficiar al scumpirilor este statul - Asociația Energia Inteligentă

Articolul următor

Infrastructura de acceptare carduri s-a dublat în ultimii 5 ani: va depăși 300.000 de terminale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share