Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cel mai mare beneficiar al scumpirilor este statul – Asociația Energia Inteligentă

Un înalt oficial CIA spunea că, dacă prezinți publicului un scandal și un vinovat, în spatele lui poți ascunde un război. Aceasta este practica de 3 săptămâni de când prețurile la gaze au crescut exponențial.

Creșterea prețurilor la gaze și energie electrică a creat cele mai mari avantaje statului: conectarea redevențelor pentru gaze la prețurile de la Viena a determinat o creștere a veniturilor din redevențe cu cca. 500%; creșterea prețurilor a determinat creșterea veniturilor din TVA cu cca. 48%. Probabil asta explică baloanele de săpun aruncate pe piață de autorități, promovând scandaluri și inventând vinovați:

  • prețurile la energie nu au crescut, explicația privind facturile mari ni se spune că se datorează greșelilor distribuitorilor/furnizorilor.
  • Gazprom este vinovat de prețurile mari din România, chiar dacă contractul de import gaze încheiat cu aceștia, în luna aprilie 2021, conform raportului privind piața de gaze al ANRE arată că prețul de achiziție al gazelor este de 73,38 lei/MWh, adică sub prețul din acel moment de pe BRM 73,61 lei/MWh
  • prețul gazelor urmează să scadă după punerea în funcțiune a Nord Stream2, o afirmație care poate să fie valabilă în Germania, Austria, dar nu și pentru România.

După cum se poate vedea pe graficul evoluției prețului mediu pe BRM, prețurile gazelor naturale nu au atins nivelurile din anul 2019, dar cu toate acestea prețurile la consumatorul final au crescut cu până la 150%. Spre exemplu în luna iunie 2021 prețul mediu cu care s-au vândut gazele pe piața angro a fost de 92,5 lei/MWh, iar prețul marfă ofertat pe piața clienților casnici din piața concurențială a fost între 123 – 160 lei/MWh.

Autoritățile vorbesc de niște ”vinovați inventați”, ascunzând în fapt principalul câștigător al scumpirilor – Statul Român și în fapt convenindu-i postura de a încasa foarte mulți bani de pe urma consumatorilor.

Analiză de Dumitru CHISĂLIȚĂ, fondator Asociația Energia Inteligentă

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Flodor Transcom a finalizat lucrările la Autogara Marghita

Articolul următor

Premierul: Barajul Runcu va fi un pas spre independența energetică a țării

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share