Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Premieră în industria vitivinicolă națională, un soi nobil de viță de vie va avea o zi de sărbătoare internațională

Oficialități, crame, asociații, somelieri, pasionați de vin și nu numai se întâlnesc la Mediaș pe data de 18 Septembrie la ora 18 pentru proclamarea Zilei Internaționale de Fetească regală, primul soi de viță de vie românesc care va avea o zi dedicată în care sa fie sărbătorită.

Soiul Fetească regală provine din zona Daneș, a fost denumit de Ambrosi de la Mediaș și este cel mai cultivat soi la noi în țară, motiv pentru care în acest an orașului Mediaș îi revine onoarea, cinstea și bucuria de a realiza această primă ieșire a unui soi românesc printre soiurile internaționale cu zile de acest fel consacrate în mediul de specialitate mondial. Inițiativa proclamației aparține lui Octavian Isăilă, “arhitectul” reconstrucției Vechii Metropole de vin a Transilvaniei.

Proclamația va avea loc în cadrul Târgului de vinuri “Weinfest Mediaș” 2021 care are loc anual în  al treilea week-end a lunii septembrie, aflat la a treia ediție anul acesta, când castelul din interiorul Cetății Mediaș va fi luminat ambiental și vor fi montate ghirlande luminoase în cinstea aniversării a 100 de ani de când Ambrosi a denumit Fetească Regală.

Evenimentul se va bucura de prezență internațională, degustări de vin la 10 căsuțe, gastronomie, muzică bună, stampilă personalizată cu evenimentul pe toate coletele de la postă, colițe poștale aniversare de colecție, o expoziție a personalităților medieșene, masterclass-uri de vin și multe altele.

Cei interesați pot achiziționa bilete pentru tichetele de degustare de pe site-ul eventim.ro, iar 20 de persoane care optează pentru biletul VIP vor semna în calitate de martori pe documentul proclamației, care își va lua locul de onoare în viitorul Muzeu al vinului de la Mediaș, oraș cu o bogată istorie viticolă încă de la 1206, situat în mijlocul vechii zone numită Weinland ( Țara vinului ) și supranumit în istorie “Metropola de vin a Transilvaniei”. Intrarea este limitată la 500 de persoane pe zi, se face exclusiv pe bază de bilet de degustare, iar la plecare fiecare participant va primi câte o sticla de vin din soiul Fetească regală cu eticheta aniversară de 100 de ani, vinificat la Stațiunea de cercetări SCDVV Blaj, înființată pe primele 70 de hectare naționalizate de la Ambrosi.

În avanpremiera proclamației, Vechea Metropolă de vin oferă, în calitate de partener, vinul cu eticheta aniversară de 100 de ani la Forumul Orașelor Verzi, care se desfășoară în aceste zile la Brașov sub patronajul Administrației Prezidențiale.

Proclamația de la Mediaș este organizată de către patru asociații neguvernamentale, sub autoritatea Primăriei Municipiului Mediaș, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și Biserica Evanghelică Mediaș care pune la dispoziție curtea Turnului Trompeților.

Sponsor principal este Romgaz Mediaș, iar partener de mobilitate Autoklass Sibiu – reprezentanța Mercedes Benz, alături de foarte mulți sponsori și parteneri care nu pot fi detaliați  din motive de spațiu, dar cărora le mulțumim pentru susținerea industriei viticole naționale, susținerea istoriei locale și dezvoltării strategice zonale.

Organizatorii: Asociația Pusteblume Mediaș, Asociația Ardealul Mediaș, Asociația Locului Natal și FDGR – Mediaș.

Total
6
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Contracte de aproape 7 milioane de lei, încheiate de Compania Apa Brașov în 2021

Articolul următor

Un furnizor belgian de soluții IT a deschis birouri-satelit în Brașov: pentru angajați și parteneri

Citește și:
Citeste mai mult

Clujul găzduiește Aviation-Event 2023

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAC) a oferit un preambul al conferinţei internaţionale de aviaţie. Au fost prezenți…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
6
Share