Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

EnergoBit: legislația schimbătoare în “regenerabile” pune pe fugă investitorii

Lipsa predictibilității în sectorul energiei regenerabile în România face ca mulți investitori să fie tentați să își vândă afacerile, avertizează Florin Pop, director general al companiei EnergoBit.  

“Acum 10 ani a fost primul val al energiei regenerabile în România, iar provocările erau foarte mari și se spunea atunci că nu ne vom descurca, că nu vom avea capacitate, însă am reușit să racordăm în sistem record, la sistemul național, 2.000 MW de energie regenerabilă, un rezultat extraordinar. A fost un exercițiu pentru o nouă școală de energeticieni în România pe care i-am luat de la zero și i-am școlit. Totdeauna m-am mândrit cu școala Fântânele-Cogealac, prima de acest fel din țara noastră.

Foarte mulți colegi din acea generație au trecut baricada sau granița, de atunci lipsesc multe investiții în România. Noi, de 1-2 ani, mai creștem o asemenea generație de energeticieni în energie regenerabilă, avem în partea de proiectare lucrări de 7.000 MW, care sunt în zona de dezvoltare, nu de finanțare sau de execuție. Ingineria românească va găsi soluții pentru că are acest spirit antreprenorial pe termen scurt.

Lipsa predictibilității, a clarității în domeniul legislativ creează probleme investitorilor, dar și firmelor românești de execuție sau de furnizare de echipament. Noi trebuie să ne facem bugete, proiecte de dezvoltare pe termen lung, nu putem să trecem de pe azi pe mâine de la 100 de angajați la 1.000, dacă nu am făcut niciun produs electric, să îl inventăm peste noapte”, a spus oficialul Enegobit, la Simpozionul Național al Energiei (SIREN).

Departe de Franța, chiar și de Ungaria

“În Planul Național de Redresare și Reziliență se vorbește de energie regenerabilă de 200 de milioane de lei care ne va ajuta să construim 235 MW, că o să existe până la sfârșitul lunii criteriile ca să fie proiecte mature pentru anul viitor. În Franța s-a aprobat instalarea a 500 MW doar pe clădiri, cu 5,7 miliarde de euro, pentru care se știu deja regulile jocului, dar există și un proiect de 3,4 miliarde de euro de dinainte de acesta.

În Ungaria era un proiect de 407 milioane de euro pentru prosumatori. Noi concurăm cu asemenea piețe care vin din momentul zero și pun pe masă criterii clare, pe 20 de ani de aici încolo. În România nu știm cine e eligibil, care sunt criteriile de eligibilitate, indicatorii. Avem trei organizații ce formulează ținte diferite: 7.000 MW, 5.900 MW, 8.000 MW.

Hai să stabilim ținta, pentru că avem capacitatea inginerească de a fi inventivi. 7.000 MW este extraordinar, sunt mulți dezvoltatori care vor să vândă proiectele, dar și alții care au potențial. Lor trebuie să le dăm mesajul pozitiv că se poate!”, spune Pop.

Complexitatea problemelor din industria energetică și ritmul accelerat de transformare a tehnologiilor impune o readaptare și o revizuire a politicilor aferente transpuse printr-un cadru legislativ și de reglementare adecvat – este concluzia SIREN.

Acesta a cuprins sesiuni de dezbateri între experți în energie și de comunicări științifice. Simpozionul a găzduit și sesiuni de comunicări în cadrul cărora au fost prezentate articole științifice realizate de către specialiști din comunitatea enegeticienilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Licitație pentru transport public ecologic la Aiud

Articolul următor

Termen prelungit pentru înscrierea la concursul organizat de AHK România și BASF

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share