Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Facultățile UBB vor avea autonomie de organizare a anului academic

Consiliul de Administrație și Senatul Universității Babeș-Bolyai (UBB) au decis că modalitatea de organizare a anului universitar 2021-2022 va fi stabilită de către fiecare facultate, ținând cont de specificul educațional, noile reglementări naționale și condițiile de pandemie, în condițiile autonomiei universitare.

„Noi am fi preferat să începem cu organizarea cursurilor față în față (clasic) pentru toată lumea, însă trebuie să avem în vedere prevederile legale cumulate cu toate condițiile pe care noi le putem oferi ca infrastructură academică pentru asigurarea protecției în pandemie.

Deși încurajăm scenariul clasic, fiecare facultate, în funcție de profil și de resurse, își va stabili scenariile aplicabile programelor proprii din cele trei stabilite de ministerul de specialitate (clasic – hibrid – online), pentru a se asigura atât o calitate crescută a actului academic, cât și protecția stării de sănătate a comunității UBB și a orașului.

Educația în regim clasic în pandemie nu se poate face cu orice preț. Accesul la educație în regim clasic este acceptabil doar în condițiile protecției neechivoce a sănătății și a vieții în condiții de pandemie”, afirmă rectorul UBB, Daniel David. În perioada 15-17 septembrie, fiecare facultate își va prezenta detaliat, pe site-ul propriu, scenariile alese, după aprobarea lor de către conducerea UBB.

Cum se va face cazarea în cămine

La propunerea reprezentanților studenților, cazarea în cămine – pentru a se asigura cazarea unui număr cât mai mare a acestora, maxim unde se poate – se va face doar pentru studenții vaccinați sau pentru cei care se află în fereastra de protecție a trecerii prin boală (15-180 de zile de la trecerea prin boală).

“Experiența cazării studenților pe parcursul verii a demonstrat că testarea periodică nu s-a dovedit funcțională și utilizată de către studenți, fiind nerealistă și birocratică. Studenții care au drept la cazare, dar din condiții medicale nu pot fi vaccinați, vor fi cazați în condiții speciale.

Studenții internaționali din țări non-UE care nu au acces la vaccinare și nu se pot vaccina decât după obținerea rezidenței pe teritoriul României pot fi cazați, la cerere, în funcție de disponibilități, în regim special, urmând ca aceștia să se vaccineze imediat după obținerea rezidenței.

Având în vedere contextul pandemic, UBB își va actualiza și reactiva protocoalele epidemiologice pentru derularea în siguranță a actului academic și a cazării în cămine, acestea urmând a fi aprobate pentru a se putea implementa începând cu 27 septembrie”, conform conducerii universității clujene.

Recomandările rectorilor, luate în considerare

UBB, ca for reprezentativ de știință și cultură, implementează (prin cabinetele medicale din spațiile proprii) și susține (prin mecanisme interne și poziționări publice) procesul de vaccinare, considerând și recomandările Conferinței Consiliului Național al Rectorilor (CNR).

„În contextul deciziei de a începe anul universitar on-site, recomandăm tuturor membrilor comunităţilor academice să se vaccineze în vederea reducerii atât a riscului de îmbolnăvire, cât şi a riscului de a dezvolta o formă severă a bolii. Astfel, vor fi create condiţiile pentru redeschiderea campusurilor universitare şi înlesnirea liberei circulaţii.”, potrivit CNR.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ansett Logistics a listat primele sale obligațiuni la BVB

Articolul următor

Zacaria investește în noi proiecte

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share