Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CASA DE MONEDE lansează medalia comemorativă Coroana Regală a României

Casa de Monede, lider în România în distribuția de monede și medalii comemorative de colecție, lansează o medalie care reprezintă Coroana Regală a României, dedicată împlinirii a 140 ani de la înființarea acestei bijuterii naționale, purtată pentru prima dată de Carol I la ceremonia de încoronare a sa ca rege și de proclamare a Regatului României. Aceasta va fi oferită gratuit într-un tiraj de doar 50000 de exemplare, în ordinea înscrierilor pe site-ul campaniei, în limita unei medalii per familie, cumpărătorii, achitând doar costurile de expediere și ambalare.

Coroana Regală a României

Povestea Coroanei Regale a României, supranumită ”Coroana de Oțel” a României, se leagă de Războiul de Independență din 1877 – 1878, mai precis de un episod anume în bătălia de la Plevna din 30 august 1877, când Carol I a ales tunuri de oțel, și nu aur, pentru a simboliza vitejia ostașilor români. Oțelul de la țeava unui tun otoman capturat atunci a fost folosit pentru a turna coroana Regală a României.


Coroana de oțel a fost făurită de către elevii și soldații meseriași ai Arsenalului Armatei din București după un proiect al lui Theodor Aman. S-au făcut trei modele aproape identice. Unul dintre ele a rămas la Muzeul Arsenalului. Al doilea, modificat, a fost așezat pe globul purtat de aquila din vârful unei coloane de piatră din Bulevardul Carol, Piața C.A. Rosetti. Al treilea model este cel primit de Regele Carol I, sfințit la Mitropolia din București în ziua de 10 mai 1881.

Coroana de oțel a fost oferită pe 10 mai 1881 Regelui Carol I, la Palatul Regal, cu prilejul serbărilor încoronării sale ca Rege și a proclamării Regatului României.

Aceasta a fost purtată la ocazii solemne de către toți regii României începând cu încoronarea din 1881. Regele Ferdinand I al României a purtat-o la încoronarea sa de la Alba IuliaMihai I a fost încoronat cu aceeași coroană și uns Rege de către Patriarhul României Nicodim Munteanu, în catedrala patriarhală din București, chiar în ziua celei de-a doua suiri pe tron a sa, la 6 septembrie1940. Coroana s-a regăsit, între anii 1881 și 1947, și pe stema națională, iar din 11 iulie 2016 face din nou parte integrantă din stemă.

În prezent, Coroana de Oțel este o piesă reprezentativă a patrimoniului cultural național și este expusă in sectiunea de Tezaur istoric de la Muzeul Național de Istorie al României din București. O copie fidelă a coroanei se găsește și la Castelul Peleș.

 „Coroana de oțel a fost și este încă un simbol al suveranității, independenței și unității României. Medalia aniversară este făcută dintr-un oțel special și lansată în cinstea implinirii celor 140 ani de la înființarea acestei bijuterii spectaculoase și totodată de la proclamarea Regatului României si încoronarea regelui Carol I  cu această coroană ce a devenit o veritabilă bijuterie națională. Coroana regală este reprezentată pe medalie în detalii fine și este înconjurată de Ordinul Carol I. Oricine apreciază valorile istoriei naționale a României, poate obține această medalie GRATIS, cu un simplu click.” – a declarat Libor Veselý, Director Casa de Monede.

Medalia poate fi rezervată  pe site-ul oficial www.coroanaregilor.ro sau telefonic, la numărul 021 9787, și va avea disponibilitate limitată: o singură medalie alocată unei familii. Cererile vor fi procesate în ordinea primirii, în limita stocului disponibil. Persoanele care comandă medalia vor avea de achitat doar costul de expediere și de ambalare în valoare de 14,99 lei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ministerul Transporturilor pregătește reabilitarea căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad. Au fost publicate zonele de expropriere

Articolul următor

Premiu pentru Cooperativa Silvania la gala fermierilor din Ardeal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Milionari din sucuri și ape minerale

Cei mai mari producători de sucuri și ape minerale din România sunt producătorii băuturilor Coca Cola, Roua Munților,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share