Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Soluții de digitalizare și eficientizare energetică în cadrul conferinței Energynomics de la Oradea

Conferința Digitalizare și Eficiență energetică”, organizată de Energynomics.ro la Oradea, joi, 23 septembrie 2021, a încercat să ofere soluții viabile care să atenueze creșterea costului la energie electrică și gaze.

Gabriel Avăcăriței FOTO: TB

Gabriel Avăcăriței, redactorul șef al Energynomics.ro a precizat în deschiderea evenimentului, la care Transilvania Business a fost partener media, că nu se putea un moment mai potrivit decât acesta, când prețul energiei electrice a urcat vertiginos, pentru organizarea unei conferințe care să încerce să ofere soluții. Conferința Energynomics a încercat să aducă la aceeași masă toți factorii implicați. Conferința s-a desfășurat atât fizic, cu prezența a circa 25 de persoane, cât și online pe canalele de YouTube al Energynomics, pe Facebook și pe LinkedIn, unde au participat peste 100 de persoane. Discuțiile au fost mediate de Gabriel Avăcăriței, redactorul șef Energynomics.ro.

Suntem într-o perioadă în care prețurile la energie electrică și la gaze naturale au crescut deja mult. Primele indicii în ceea ce privește contractele încheiate deja arată că prețurile vor fi mai mari anul viitor. Dacă vi se pare înfricoșător ce se întâmplă, pregătiți-vă pentru ceva încă și mai provocator. Este, probabil, cel mai bun context în care să vorbim despre eficiență energetică”, a precizat Gabriel Avăcăriței.

ADLO

Alina Silaghi, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a făcut o scurtă prezentare a agenției. ADLO este furnizor de energie pentru companiile din parcurile industriale ale Oradiei, iar, de curând, a preluat și iluminatului public din municipiu, care este o mare provocare.

Am constatat că, consumul nostru de energie electrică într-un an este de 10 milioane de lei. Pornind de la aceste cifre, am început să ne gândim la câteva soluții: implementarea soluțiilor inteligente din punct de vedere energetic și reducerea emisiilor de dioxid de carbon, sistem de identificare pentru toți polii de lumină din oraș pentru o mai bună gestionare, separarea rețelei de iluminat de rețeaua de distribuție a energiei casnice, implementarea unei rețele de distribuție subterane și înlocuirea sistemului de distribuție aerian, creând astfel o coloană vertebrală pentru distribuția de energie electrică și alte aplicații de oraș inteligent”, a explicat Alina Silaghi.

Alina Silaghi FOTO: TB

Directorul ADLO a vorbit despre implementarea unui proiect pilot de iluminat inteligent pe o stradă din Oradea, care va fi extins, ulterior, în întregul municipiu.

Un alt proiect adus în discuție de Alina Silaghi este cel al unui parc fotovoltaic într-o zonă nerezidențială.

Soluții de la specialiști

Tot despre energia fotovoltaică a vorbit și Dor Marian, CEO Wiren România, ca fiind o soluție la îndemână. Potrivit acestuia, în Oradea au fost identificate între 9.000 și 10.000 de case care ar putea să aibă instalații fotovoltaice pe acoperiș, prin aceste investiții, zona de rezidențial din Oradea reușind să-și acopere 50% din energia pe care o produce doar din sursele proprii..

Despre conceptul Digital Factory Now și automatizări a vorbit Cătălin Lepinzean, de la Phoenix Contact.

Aurel Nicodim, reprezentantul Celestica, o companie din Borș, a prezentat o scurtă istorie a companiei, proiectele de digitalizare implementate în companie, dar și parcul fotovoltaic construit din surse proprii. După conferință, cei prezenți au fost invitați să facă un tur al fabricii.

Despre reducerea consumului de energie și a amprentei de carbon a vorbit Ciprian Pop de la ABB Ability.

Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbine Europe, a exemplificat modurile în care compania pe care o reprezintă este implicată în reducerea emisiilor poluante, cât și în utilizare cât mai eficientă a combustibilului, dar și despre energia obținută din hidrogen.

Despre tendințele globale în domeniul energiei a vorbit Laurențiu Brumaru, Head of Sales & Marketing e-Industries, Enel X România. Conform studiilor, până în 2050, 70% din energie va proveni din surse regenerabile. Nu există eficiență energetică fără să treci prin zona de digitalizare. Digitalizarea poate să faciliteze eficiența energetică”, este de părere Laurențiu Brumaru.

Transilvania Business a fost partener media al evenimentului FOTO: TB

Cei prezenți la conferința Digitalizare și Eficiență energetică” de la Oradea au fost de comun acord că digitalizarea și eficientizarea energetică îi pot ajuta pe consumatori să reducă costurile creșterii prețului energiei electrice și a gazelor naturale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

La Poiana Brașov au început pregătirile pentru sezonul de schi

Articolul următor

Avantajele obținute printr-un software de automatizare a proceselor de business dezvoltat de Abac

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share