Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pentru ce se vor da cei mai mulți bani UE în regiuni. Depoluarea, nr. 1

Comisarul european a recomandat regiunilor să își facă strategie pentru revenirea după pandemie și tranziția digitală / verde

Motoarele dezvoltării regionale în viitoarea perioadă vor fi proiectele inovatoare, cele care sprijină o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon și care pun în prim plan nevoile cetățenilor.

30 de experți naționali și internaționali au împărtășit expertiză, resurse, exemple de bună practică, propuneri și inițiative în cadrul conferinței internaționale online “Valorile europene în regiunile din România“, organizată de Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG).

Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme, a subliniat că Europa se află într-un moment-cheie, în care trebuie privit spre viitor și identificate acele investiții ce ar putea oferi oamenilor o viață mai bună și care să fie adaptate la noul scenariu generat de pandemie. Comisarul a vorbit despre modul în care Uniunea Europeană sprijină regiunile din România în aceste vremuri de încercare.

“ADR-urile și cetățenii din România trebuie să facă față provocărilor sec. XXI, că este vorba despre revenirea după pandemie sau tranziția digitală și verde. Comisia Europeană (CE) își ia angajamentul să sprijine regiunile din România prin instrumente și resurse, însă doar împreună putem să facem ca lucrurile să funcționeze”.

Cei 800 de participanți au primit răspunsuri la întrebări legate de viitorul regiunilor din țară. Autoritățile publice trebuie să planifice și să prioritizeze strategic viitoarele investiții și să asigure o dezvoltare echilibrată, astfel încât întregul teritoriu să rămână dinamic din punct de vedere economic, al locurilor de muncă, al transportului public sau infrastructurii pentru sănătate și educaţie.

Pentru ca investițiile viitoare să fie implementate cu succes, autoritățile publice locale trebuie să își dezvolte capacitatea administrativă și să implice actorii regionali, locali și cetățenii într-un parteneriat democratic deplin.

“Trebuie să investim banii europeni, și nu doar să-i cheltuim. Este o nuanță care trebuie corectată, atât în limbaj, cât și în abordare. La fel, și valorile europene, trebuie să le transferăm în planurile, programele și proiectele noastre” – președintele ROREG, Sorin Maxim, director general al ADR Vest.

“Faptul că au fost aduse laolaltă toate cele opt ADR-uri în cadrul conferinței este un lucru extraordinar. De la CE vom continua să vă sprijinim. Am ținut legătura constant cu dvs pentru finalizarea programelor operaționale regionale, care sunt printre cele mai avansate dintre cele 16 la nivel național” – Aida Liha-Matejicek, coordonator Direcția România din CE

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Orange România a încheiat preluarea pachetului majoritar al Telekom Romania

Articolul următor

Grupul Mendola se mută într-o clădire office din lemn

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share