Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

13 firme de pază din Cluj, amendate cu 10.000 euro

ITM a verificat firmele clujene care activează în domeniile protecție și gardă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a penalizat, în doar trei zile, o treime dintre societățile de protecție și gardă locale controlate care încurajau munca nedeclarată.

Acesta a desfăşurat controale în perioada  29 septembrie – 1 octombrie, în cadrul unei campanii naţionale în vederea identificării şi combaterii muncii nedeclarate la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul protecţie şi gardă.

“Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecințelor sociale și economice pe care le produce. Persoana care o prestează este lipsită de protecție socială (drepturile conferite de un contract de muncă, precum concediul remunerat și medical, pensie, indemnizație de șomaj).

Aceasta nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului. La fel, angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza lucrătorul pentru eventualele prejudicii produse de către acesta. Fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale”, spune Daniel Păcurariu, inspector șef al ITM Cluj.

Inspectorii au efectuat controale la 31 de angajatori din judeţ. 12 societăți au fost sancționate cu amenzi de 18.400 lei pentru nerespectarea prevederilor privind orele de muncă suplimentare și munca de noapte, neevidențierea orelor de muncă prestate de către fiecare salariat. O societate a fost amendată cu 40.000 lei pentru muncă nedeclarată (patru persoane găsite în activitate în afara programului stabilit în cadrul contractului cu timp parțial). Cuantumul total al amenzilor a fost de 58.400 de lei.

Amendă de la ITM dacă firma întârzie o lună cu salariile

ITM Cluj a adus în atenția angajatorilor și angajaților faptul că s-a schimbat Codul Muncii. “Muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.

Acordarea unor drepturi salariale nete mai mari decât cele evidențiate în statele de plată și în declarația lunară privind contribuțiile sociale, impozitul pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale, va fi sancționată cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei.

Redefinirea și sancționarea muncii nedeclarate prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă (și nu în afara programului de lucru) stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale cu timp parţial va fi sancționată cu amendă de la 10.000 la 15.000 de lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

Încălcarea de către angajator a obligației prevăzute cu mai mult de o lună de la termenul de plată a salariului stabilit în contractul individual de muncă va fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

PPF Real Estate anunță doi noi chiriași în Crystal Tower

Articolul următor

CFO Conference 2021. Viitorul, dar și prezentul înseamnă digitalizare. Rolul CFO, strategic

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share