Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Viitorii veterinari ai Transilvaniei, transformați în întreprinzători

Întreprinzătorii din zona rurală au fost școliți de experții în finanțări I Foto: CFAC

Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (CFAC) le-a arătat calea medicilor veterinari de a-și găsi finanțare pentru clinicile lor din mediul rural, atât din bani publici, cât și privați.

      

Membrii CFAC s-au reunit la simpozionul MediVet Capital, alături de invitați externi, studenți, cadre universitare, medici veterinari colaboratori ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). Acestora li s-au prezentat oferte bancare de optimizare a resurselor financiare dedicate clinicilor veterinare și întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul agricol.

“Există linii de finanțare europeană destinate înființări de cabinete veterinare, încadrate la afaceri neagricole în zone rurale, unele se pot deja accesa. Aici banca se poate implica prin acordarea de credite-punte inițiatorilor proiectului pentru o anumită fază a acestuia sau pentru întregul proiect, cu rambursarea ulterioară, la primirea sumelor din partea UE. Pentru atragerea fondurilor nerambursabile, Comisia Europeană (CE) cere de acum înainte trei criterii: digitalizare, protecția mediului și cercetare – inovare.

Pentru Regiunea Nord-Vest vor fi bani nerambursabili și pentru proiecte din sectoare identificate cu potențial: agro-alimentar, produse cosmetice și farmaceutice, suplimente alimentare. Europa și-a dat seama că e dependentă de leguminoasele din import, așa că vor fi acordate stimulente financiare pentru cultivarea de soia, năut sau fasole. După cum România aduce produse congelate de panificație, dar exportă grâu”, a subliniat Bogdan Popovici, expert EUNAT pe Regiunea Nord-Vest al BRD – Groupe Societe Generale.

CFAC a marcat și aniversarea a 60 de ani a Agence Universitaire de la Francophonie și de investiție în francofonia universitară în slujba dezvoltării economice. Evenimentele s-au sincronizat cu decernarea distincției “Ordre des Palmes Academiques”, obținută la Vichy de profesorul universitar Cristina Pocol, coordonator al biroului de francofonie din USAMV.

Evenimentul a fost deschis de rectorul USAMV, Cornel Cătoi, și de Pascal Fesneau, consul onorific al Franței la Cluj, și s-a încheiat cu un moment de networking în cadrul căruia participanții au vizitat o expoziție de bioartă a Universității de Artă si Design care a evidențiat relația om-animal.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Firmele cu componente de tehnologie și mediu, în vizorul brokerilor clujeni

Articolul următor

Turnul Primăriei Oradea a fost redeschis vizitatorilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share