Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rectorul UBB: “Tezele de doctorat ale celor cu funcții publice să fie verificate cu prioritate”

Rectorul Daniel David militează pentru o verificare selectivă a tezelor de doctorat I Foto: UBB

Profesorul universitar Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), critică ordinul de ministru prin care toate universitățile din România, care au acordat titluri de doctor după 1990, sunt obligate să verifice 63.000 de teze.

Plagiatele în tezele de doctorat reprezintă „o rușine pentru mediul academic românesc”, însă soluția aleasă de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu – de a fi verificate toate tezele – este „o decizie pe hârtie și pentru imagine, care nu rezolvă această problemă”, spune oficialul UBB, conform Press One.

Acesta crede că verificarea tuturor tezelor de doctorat susținute după 1990 umilește pe plan internațional universitățile românești care au deja o cultură a integrității și pune semnul întrebării mediul academic românesc în fața colegilor și partenerilor din spațiul universitar internațional.

El spune că ideea de amnistiere a plagiatelor din trecut și stabilirea unui „moment T zero”, dincolo de care tezele de doctorat plagiate să beneficieze de clemență, este una greșită. La viitoarea întâlnire a Consorțiul Universitaria – din care fac parte șapte mari universități – va fi discutată și opțiunea de a-i cere ministrului să reanalizeze acest ordin.

Problema plagiatului a apărut atunci când au ajuns conducători de doctorat oamenii care nu aveau o operă internațională, nu aveau o circulație internațională, nici personală, nici a ideilor lor și care au început să creeze în masă doctori „după chipul și asemănarea lor”. În Consiliului General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare nu s-a discutat niciodată, în ultimul an, despre motivul pentru care sesizări de plagiat înregistrate acum cu 5-6 ani nu au fost nici până acum analizate.

Concluzia este că soluția pentru a rezolva problema integrității academice ține de o regândire radicală a arhitecturii sistemului universitar românesc, cu criterii clare, asumate de finanțator, care este – prin Ministerul Educației – statul român. Daniel David este profesor universitar și ocupă funcția de rector al UBB din 2020. Acesta este profesor de ştiinţe cognitive clinice, cu studii făcute în România și SUA.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Platforma industrială a Clujului, loc de promenadă

Articolul următor

Cauți un avocat specializat în înființări societăți în Iași? Iată la ce trebuie să fii atent!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share