Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clubul german din Transilvania de Nord într-o nouă formulă din această primăvară

Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT) reprezintă un forum pentru companii din Germania, Austria, Elveţia şi România unde oamenii de afaceri vorbitori de limba germană au ocazia de a interacționa în cadrul întâlnirilor și seminariilor sau în cadrul activităţilor organizate. Membrii clubului, momentan în jur de 140 de companii și persoane fizice autorizate, primesc comunicări în cadrul întâlnirilor lunare şi prin intermediul unui newsletter de la specialişti cu privire la informaţii din domeniile: forță de muncă, economie, cultură, drept şi finanţe.

În anul 2010, 5 reprezentanți ai companiilor au avut ideea de a grupa și de a organiza aceste întâlniri informale. Astfel au înființat în același an Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord și au ales cel dintâi președinte al DWNT în persoana lui Ludger Thol. Clubul a fost înregistrat la Registrul Comerțului din Cluj-Napoca ca asociație non-profit, apolitică. Conform statutului, puteau deveni membre ale DWNT și companiile românești, cu condiția să aibă relații de afaceri în spațiul germanofon sau să cunoască limba germană. În acest context, diferențele culturale dintre germani și români, a căror cunoaștere reprezintă baza unor relații de afaceri de succes, au putut fi observate îndeaproape.

În anii care au urmat, DWNT a evoluat de la întâlnirile informale de tip Stammtisch la clubul de afaceri din prezent. Cu cei peste 100 de membri, clubul se bucură de prestigiu și influență în Cluj dar și în afara acestuia. Dacă la începuturile sale, sarcina clubului era mai degrabă de natură umană, în prezent cerințele față de club s-au transformat complet. În centrul atenției se află acum întâlnirile informative, atelierele de lucru, prelegerile pe teme de personal, finanțe și legislație, precum și oportunitățile de networking pentru membri dar și cu publicul, cu mediul de afaceri sau cu alte grupuri.

O altă sarcină a DWNT a fost și este în continuare consilierea și sprijinirea noilor antreprenori din țările vorbitoare de limbă germană care sunt interesați să investească în România. Consultanța obiectivă și neutră este foarte apreciată în acest context, deoarece DWNT oferă potențialilor investitori informații independente, fără interese personale, dar fondate pe mulți ani de experiență în România.

Ce oferă DWNT membrilor săi?

 În cadrul întâlnirilor lunare tematice ale clubului, sunt organizate ateliere de lucru și discuții pe teme economice, de dreptul muncii, fiscale sau au loc prezentări de companii. Vizitele la companii, diferite tipuri de degustări și câteva activități de strângere de fonduri se află printre evenimentele obișnuite ale clubului.

Atractivitatea, notorietatea și recunoașterea DWNT în exterior au crescut odată cu introducerea unor evenimente anuale de amploare, populare, care ocupă un loc important în calendarul evenimentelor din Cluj. Amintim aici Recepția de Anul Nou, Serbarea Verii și Festivalul de Toamnă al Economiei Germane desfășurat pe parcursul a trei zile. În cadrul acestor evenimente se oferă oportunități de discuție cu reprezentanți din politică, afaceri, educație și segmente ale populației.

Președintele DWNT, Ludger Thol, a acordat o mare importanță bunelor contacte cu universitățile, în special cu liniile de studiu în limba germană din cadrul UBB, FSEGA și Universității Tehnice. Parteneriatele încheiate, organizarea de cursuri practice pentru studenți, precum și susținerea activității educaționale a universităților în general de către DWNT și, de asemenea, de către companii individuale, membre ale DWNT, dovedesc această legătura strânsă.

În luna mai a acestui an, Ludger Thol a predat președinția Clubului de afaceri germanofon al Transilvaniei de Nord (DWNT). “De când a fost fondat și până astăzi, am dezvoltat DWNT împreună cu membrii Consiliului Director, respectiv de la Stammtischclub până la un club de afaceri recunoscut și valoros, cu peste 100 de membri, dincolo de granițele regionale. După unsprezece ani, este timpul să predau responsabilitatea conducerii pe mâini mai tinere. Sarcina noului consiliu este de a conduce DWNT cu idei noi în funcție de provocările viitorului. În acest mediu multicultural, DWNT trebuie să-și găsească locul în timp ce își păstrează identitatea”, a declarat fostul Președinte al DWNT.

Primăvara anului 2021 a venit pentru DWNT cu o schimbare majoră și anume alegerea noului Consiliu Director, cu Florin Sabou, Sialtpro, în funcția de Președinte; Erika Varga, Bosch, Vicepreședinte; Daniel Metz, NTT DATA Romania, Vicepreședinte; Claudia Indreica, Psihoselect, Board Member; Miguel Palma, Heco Schrauben, Board Member; Sorana Cernea, TPA Romania, Cenzor; Iulia Negrea, Administratoarea DWNT.

În ce direcție merge DWNT?

 „Economia de astăzi implică atât de multe activități încât uneori este dificil să înțelegem ce face sau lucrează de fapt una sau cealaltă. Organizațiile precum DWNT sunt importante pentru a aduce oamenii împreună și pentru a face schimb continuu de idei despre provocările economice, altfel diversitatea și viteza schimbării nu pot fi stăpânite”, susține Florin Sabou, noul Președinte ales.

În ceea ce privește obiectivele clubului pentru următorii ani, DWNT își propune să continue întărirea cooperării cu celelalte cluburi de afaceri din România, colaborarea strânsă cu instituțiile publice, diplomatice și de învățământ pentru inițiative de dezvoltare locală și regională, îmbunătățirea performanței economice și încurajarea investițiilor străine în Transilvania și, nu în ultimul rând, extinderea clubului și integrarea unor noi membri, care să vină cu un aport și o influență la realizarea obiectivelor stabilite.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

GAL Napoca Porolissum a finalizat două proiecte majore, pe mobilitate și energie

Articolul următor

A început asfaltarea pe primul lot al Autostrăzii Sibiu-Pitești

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share