Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

DotLumen a luat “Nobelul” în design industrial

Echipele de la Cluj au sărbătorit succesul la competiția mondială I Foto: DotLumen

Echivalentul premiului Nobel in design industrial, Red Dot Luminary Award, a fost câștigat în premieră de România, prin DotLumen, startup clujean care creează ochelari inovatori ce ajută la mobilitatea nevăzătorilor.

Dintre 4.000 de concurenți, 60 au fost aleși drept Best of the Best și doar unul a fost distins cu premiul Red Dot Luminary, servind drept inspirație în designul industrial. DotLumen construiește ochelari ce ajută nevăzătorii. Există 40 de milioane de persoane cu lipsă de vedere la nivel mondial și, în ciuda tuturor progreselor tehnologice, cele mai comune soluții au rămas bastonul alb și câinele ghid.

Din cauza unor dezavantaje multiple, există doar 28.000 de câini ghid la 40 de milioane de nevăzători din întreaga lume. DotLumen construiește prima soluție care reproduce principalele capabilități ale unui câine ghid. Lumen a colaborat cu Desiro Vision, studio clujean specializat în cercetare, proiectare și dezvoltare de produse. Acesta cuprinde o echipă de designeri profesioniști și artiști vizuali ce dezvoltă constant produse care combină durabilitatea, sustenabilitatea și funcționalitatea.

„Designul nu este despre cum arată, ci despre cum funcționează. Acesta este un citat al lui Steve Jobs, pe care îl respect profund. Faptul că am câștigat acest premiu arată importanța problemei pe care o rezolvăm. Este o onoare să avem munca noastră apreciată la acest nivel” – Cornel Amariei, cofondator DotLumen.

Printre cei cinci nominalizați la Red Dot Luminary în 2021 s-au numărat Unity – nava spațială Virgin Galactic, Cognixion One – ochelari portabili pentru persoanele cu dizabilități de vorbire, Canoo – vehicul de livrare multifuncțional, sPEEK – ajutor de vizualizare pentru chirurgi.

Printre câștigătorii precedenți se numără Google Self-Driving Car – mașină autonomă, Lilium Jet – taxi zburător alimentat electric, Robotic Prosthetic Knee – genunchi protetic motorizat. DotLumen a intrat și în finala Healthy Longevity Catalyst Awards, competiție globală, multianuală, care premiază soluțiile inovatoare dezvoltate pentru susținerea îmbătrânirii sănătoase.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Numărul vizitatorilor Grădinii Botanice din Jibou s-a dublat în pandemie

Articolul următor

Companiile de curierat se pregătesc de Black Friday: Investiții de milioane de euro în infrastructura de livrare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share