Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Circa 4000 de IMM-uri vor primi 358 de milioane de euro de la UE pentru a contracara efectele pandemiei

În urma unor presiuni făcute de către politicienii români de la Bruxelles și din țară, Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 358 de milioane EUR (1,772 miliarde lei) pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) afectate de pandemia de coronavirus și de măsurile restrictive pe care guvernul român a trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului. Sprijinul public a fost aprobat în temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenții directe pentru investiții în activități productive, până la o sumă maximă de 1 milion EUR (4,9343 milioane RON) per beneficiar.

Schema va fi deschisă IMM-urilor care își desfășoară activitatea în sectoarele afectate în mod deosebit de epidemia de coronavirus, precum industria prelucrătoare, construcțiile, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transportul și depozitarea. Pentru a fi eligibile, societățile trebuie să fi fost înființate în România până la 31 decembrie 2018 și trebuie să fi înregistrat profituri din exploatare pe parcursul anului 2019.

Se preconizează că schema va aduce beneficii unui număr de 4.000 de societăți. Comisia a constatat că schema românească respectă condițiile prevăzute în cadrul temporar: 1.-  nu va depăși 1,8 milioane EUR per beneficiar; 2 –  se acordă până la 31 decembrie 2021. Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru.

 În același context, Comisia Europeană a mai aprobat în 15 oct. o schemă franceză de 700 milioane de Euro și o schemă italiană de 31,9 miliarde de Euro. Totodată s-au mai acordat la sfârșitul lunii septembrie ajutoare regionale Poloniei, sprijin public pentru serviciul italian de feriboturi Laziomar și sloturi pe aeroportul Paris-Orly către Vueling în contextul recapitalizării Air France.

Probabil că dacă se făceau demersuri în acest sens ar fi primit și România sprijin public pentru porturile din Constanța, Sulina și de pe Dunăre, respectiv sloturi pentru aeroportul Otopeni către Băneasa în contextul recapitalizării Tarom. Nu are cine să facă lobby. Bătălia pentru ciolan și voturi între USR, PNL și în parte PSD nu le-a lăsat timp pentru mărunțișuri. Primii nu știu ce ciozvârtă vor înfuleca da voturi vor pierde cu siguranță. PSD-ul și, credeți-mă, UDMR-ul vor câștiga masiv voturi.

 

Total
12
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Modernizarea drumului Padiș – Ic Ponor va costa peste 108 milioane de lei

Articolul următor

Șase ofertanți au fost selectați pentru ultimele tronsoane din Autostrada Lugoj - Deva, cele cu ”tuneluri pentru urși”

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
12
Share