Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centrele Generații se extind în zona Transilvaniei

Fundația Regală Margareta a României și Hochland România extind oportunitățile de voluntariat pentru seniorii din zona Transilvaniei, care vor să își recâștige rolul social implicându-se în cadrul centrelor sociale dedicate copiilor defavorizați din comunitate.

Proiectul Generații a fost lansat în 2019 și, pe parcursul anilor școlari precedenți, a adus o serie de importante achiziții tematice în cazul copiilor, care și-au îmbogățit semnificativ orizontul de cunoaștere și situația școlară, ca urmare a implicării mentorilor seniori. Prin sesiunile intergeneraționale, copiii au învățat să iubească istoria sau geografia, au exersat diverse instrumente muzicale, au explorat o mulțime de tehnici creative, au reînviat meșteșuguri locale, și-au îmbunătățit comunicarea în limbi străine, au practicat diverse sporturi, s-au apropiat de lumea plantelor și animalelor, au deprins arta culinară ori bunele maniere în societate, dar și multe alte abilități extrem de utile.

Experiența de succes a colaborării dintre generații va fi multiplicată în anul școlar 2021-2022 în cadrul a zece Centre Generații din județele Alba, Bistrița, Brașov, Mureș, Satu Mare și Timiș. Acestea vor aduce în sprijinul a 350 copii, care au nevoie de susținere, un număr de 80 de vârstnici valoroși, care vor să contribuie la dezvoltarea școlară, vocațională sau personală a celor mici. Facilitarea colaborării între cele două categorii de vârstă, schimbul de valori și experiență între acestea, reprezintă o soluție atât pentru prevenirea abandonului școlar a copiilor în situații de risc, cât și pentru combaterea izolării sociale a vârstnicilor, prin crearea de oportunități de îmbătrânire activă.

Centrele Generații oferă copiilor din familiile sărace un mediu în care ei își lărgesc orizontul de cunoștințe, cresc emoțional și se dezvoltă armonios, prin diversitatea activităților la care iau parte, cât și prin sprijin material. Pregătirea școlară pentru diferite materii curriculare, cluburile educaționale, atelierele vocaționale, sesiunile de consiliere, dar și modelele inspiraționale ale seniorilor implicați, toate contribuie pozitiv la evoluția copiilor și la creșterea calității vieții acestora.

Totodată, la Centrele Generații, seniorii din comunitate devin mentori pentru copii și adevărate resurse pentru centrele sociale. Aici, ei transmit cunoștințele și experiența lor de viață noilor generații, își valorifică pasiunile și talentele într-un mod generos și, nu în ultimul rând, primesc respectul și aprecierea cuvenite și câștigă noi prieteni.

În anul școlar 2021-2022, programul Generații, susținut de Hochland România, se desfășoară în următoarele centre sociale:

Centrul de zi pentru copii din Cenade, Asoc. Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj – jud. Alba
Asociația pentru Persoane Vârstnice și Copii în Dificultate „Familia 2004” din Blaj – jud. Alba
Centrul de Zi „Micii Inocenți” din Bistrița Năsăud, Fundația Inocenți – jud. Bistrița
Centrul de zi „Diaconia” din Brașov, Fundația Diaconia Ajutor Internațional – jud. Brașov
Centrul Educațional „Aici pentru tine” din Brașov, Asociația Aici pentru tine – jud. Brașov
Fundația Talentum din Târgu-Mureș – jud. Mureș
Centrul de Zi „Buckner” din Târnăveni, Fundația Buckner – jud. Mureș
Centrul de zi „Casa Maria II” din Reghin, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – jud. Mureș
Asociația Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului din Satu Mare – jud. Satu Mare
Programul „Da pentru școală-investesc în viitorul meu” din Partos, Asociația Semper Agape – jud.Timiș

Cei care vor să se implice, pot afla mai multe detalii apelând numărul 0800-460–001 – Telefonul Vârstnicului, linie gratuită și confidențială pentru vârstnicii din România sau se pot înscrie direct prin completarea unui formular online pe website-ul www.intergenerational.ro.

Total
13
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Desant al agențiilor de turism la Borșa

Articolul următor

NN România intermediază creditele ipotecare de la ING Bank începând din noiembrie

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
13
Share