Primăria Timișoara lansează proiectul de transformare a unuia dintre cele mai mari bulevarde din oraș, Calea Șagului. În lungime de trei kilometri, acesta va avea piste de biciclete, bandă de transport public dedicată, aliniamente de copaci și tot felul de spații verzi, un coridor multimodal,
”Magistrala verde este un culoar de mobilitate verde de 3 kilometri, care va fi amenajat între Bulevardul 16 Decembrie 1989 și Calea Șagului, în integralitate – adică de la Podul Traian până la pasarela de la Shopping City, complementar carosabilului, cu atenție pentru nevoia oamenilor pentru spațiu public de calitate.
Bandă dedicată transportului public local nepoluant, piste de biciclete și trotuare late, încadrate de aliniamente și spații verzi generoase vor asigura deplasarea într-un mod sigur și confortabil pentru toată lumea. Toate amenajările vor ține cont de nevoile persoanelor cu mobilitate redusă: persoane cu dizabilități, vârstnici, copii. Zonele pietonale vor fi dedicate activităților sociale, comerciale și de odihnă. Întreg proiectul va pune în valoare zona istorică pe care o traversează, bogată în clădiri de patrimoniu valoroase”, a anunțat primarul Timișoarei.
Calea Șagului refăcută după alt tipar este viziunea administrației despre cum ar trebui amenajat spațiul public din Timișoara în viitor.
”Magistrala Verde este viziunea actualei administrații despre cum amenajăm spațiul public în Timișoara: cu respect pentru cetățeni, mediu și patrimoniu construit. Atractivitatea, siguranța, accesibilitatea, calitatea aerului, sunt caracteristicile principale de care ținem cont în realizarea acestui proiect. Pietoni, bicicliști, șoferi sau utilizatori ai transportului public local vor avea aceleași condiții de deplasare, așa cum, copiii, adulții și vârstnici vor avea acces la spațiu public de calitate. Documentația pentru elaborarea DALI și proiect tehnic pentru ”Magistrala verde” este gata și se află în evaluarea Agenției Naționale a Achizițiilor Publice și este o chestiune de zile primirea avizului, după care urmează licitația pentru desemnarea proiectantului”, a mai spus Fritz.
Primăriei Municipiului Timișoara dorește atragerea de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență.