Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sabin Sărmaș, la GoTech World: Pentru fiecare obiectiv din domeniul IT&C este nevoie de legi

Cel mai mare eveniment de IT & Digital din Europa Centrală și de Est, GoTech World (anterior denumit Internet & Mobile World), ce s-a desfășurat anul acesta în perioada 10-11 noiembrie, online, pe platforma MyConnector, a organizat mai multe scene de dezbateri. În premieră pentru piața evenimentelor IT&Digital și de business, organizatorii au lansat Scena Smart City.

în deschiderea evenimentului a vorbit și fostul președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, în prezent președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș.

Acesta a reafirmat câteva dintre prioritățile pe care, potrivit lui autoritățile statului le au pentru industrie în Parlamentul României. Printre acestea s-ar număra menținerea facilităților pentru companiile IT sau creșterea numărului de specialiști în domeniu.

„Trebuie să ne uităm în două direcții: ceea ce putem face noi pentru industrie – pentru că avem o serie de facilități fiscale, care trebuie păstrate, dar care în ani trebuie să se transforme în altfel de sprijin, respectiv vorbim de o tranziție care trebuie făcută cu mare predictibilitate. A doua direcție este legată de un cadru legislativ pentru inovare. Sunt multe startupuri în România. Din păcate, investițiile sunt destul de dificile, din cauza cadrului legislativ. De aceea, multe startupuri pleacă din România. Al treilea punct e legat de competențele digitale. Cred că este momentul să ne uităm la specialiști, să sprijinim companiile să investească în zona de cercetare, Biga Data etc.”, a spus Sărmaș.

În acest context, parlamentarul a subliniat nevoia de legi pentru fiecare dintre aceste obiective. „Avem o serie de priorități, multe care se leagă. Prima prioritate în PNRR pentru comisie este o lege pentru cloud guvernamental. Există dorință în această zonă: ne-am săturat să auzim de servere care pică etc. E importantă legea interoperabilității și legea semnăturii electronice”, a mai spus Sabin Sărmaș.

Crearea unui cadru legislativ care să sprijine start-up-urile și inovația, astfel încât să facem tranziția către o industrie IT cu o mai mare valoare adăugată;
Sprijinirea dobândirii de către specialiștii din domeniu a competențelor ce vizează tehnologii emergente precum AI, Blockchain, Quantum Computing etc;
Creșterea numărului de specialiști în domeniu, creând mecanisme de sprijin pentru universitățile care îi educă;
Implementarea reformelor legislative asumate în PNRR: cadru legal pentru infrastructurile de cloud și interoperabilitatea sistemelor informatice sau reglementări în domeniul securității cibernetice – au fost alte teme care au fost discutate cu Sabin Sărmaș la GoTech World.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Romanian Real Estate Between Change & Innovation, live - online

Articolul următor

Se proiectează Parcul Industrial Ștei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share